[no]WURries: Winterdip

‘Ik heb last van een winterdip. Hoe vrolijk ik weer op?

Naar buiten

‘In de winter doe ik binnenactiviteiten ’s avonds. Overdag ga ik zoveel mogelijk naar buiten, bijvoorbeeld wandelen in de pauze. ‘s avonds vind ik het fijn om te sporten, omdat ik daar energie van krijg. Ik denk dat je vooral moet proberen om toch dingen te blijven ondernemen, vooral buiten als de zon schijnt.’

Yvette Langenberg, masterstudent, Forest & Nature Conservation

Confronteer de vijand

‘1. Koop warme dekens in een kringloopwinkel. 2. Haal ingrediënten voor je favoriete warme drank. 3. Ga minimaal twee keer per dag naar het bos, rivierengebied of de akkers rondom Wageningen, ongeacht het weer, en loop minimaal een half uur. 4. Kijk, luister en voel terwijl je loopt. 5. Ga naar huis, neem je warme drank en een snack. 6. Herhaal dit tot je merkt dat de Nederlandse winter niet zo vijandig is als het op het eerste gezicht lijkt.’

Lieke de Kwant, studieadviseur

Huisarts

‘Uit eigen ervaring weet ik dat de lijn tussen zo’n winterdipje en een depressie dun is. Ga voor de zekertijd naar de huisarts; dat is niks om je voor te schamen. Samen kijken jullie dan naar het probleem en de mogelijke oorzaak. Zo heeft de arts bij mij onderzocht of bepaalde stofjes in mijn bloed te laag waren. Ook geeft de huisarts handige leefstijltips en stuurt hij of zij je door naar een psycholoog als dat nodig is.’

Margret Franssen, promovendus Consumptie en Gezonde Levensstijl

Wandelen

‘Blijf niet bij de kachel zitten. Doe een warme jas aan en ga naar buiten, maak overdag een wandeling van minstens twintig minuten, liefst twee keer per dag. De deur uit, de natuur in en een lekker tempo maken. Van lopen word je warm en energiek. Tip: al eens warme chocomel met slagroom geprobeerd, na een wandeling?’

Wies Leer, hoofd HRM AFSG

Gelukshormoon

‘Sporten helpt. Het geeft je een gevoel van voldoening en vergroot je zelfvertrouwen. Tijdens sporten maak je endorfine aan. Dat wordt niet voor niets het gelukshormoon genoemd. Ook zorgt fysieke beweging voor ontspanning; stress zal merkbaar afnemen. Bewegen lijkt dus hét medicijn tegen een winterdepressie. Als je dat overdag en buiten doet, pik je meteen wat lichttherapie mee.’

Ingi Alofs, coördinator Sport bij Sportscentre de Bongerd

[next]WURry: Coronaruzie

Heb jij advies of tips voor deze Wurrier? Of heb je zelf goede raad nodig? Mail je tips of vraag (maximaal 100 woorden) vóór 23 november naar resource@wur.nl tav noWURries.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.