Impact van beperking groepsgrootte valt mee

De impact van recente coronamaatregelen lijkt mee te vallen op Wageningen University.
College in Aurora. Foto Guy Ackermans

Sinds de laatste coronamaatregelen geldt er weer een maximum van 75 studenten per lokaal. Voor 95 procent van de vakken verandert er niets, vertelt onderwijsdecaan Arnold Bregt. Ook bij de grote vakken lijkt de impact niet heel groot. ‘Het valt dus erg mee voor Wageningen University’, zegt Bregt.

In sommige lokalen worden weer tussenmuren geplaatst, waardoor de collegezaal wordt opgesplitst in meerdere zalen met minder dan 75 studenten. Ook zijn er vakken die van lokaal ruilen, zodat het college kan worden opgenomen. Daarnaast zijn er vakken met meer dan 75 studenten waarbij er in de praktijk minder komen opdagen, omdat een deel liever online college volgt.

Drie docenten van grote vakken vertellen over wat het maximum betekent voor hun vakken:

Carolien de Kovel, docent Advanced Statistics: ‘Hoewel er in principe ongeveer 100 mensen per college geroosterd staan, komen er minder dan 75, dus we hebben gelukkig geen aanpassingen hoeven te doen. De practica zijn sowieso in kleinere groepen geroosterd. Toen er begin dit jaar ook een tijdelijk maximum gold en we wel grotere groepen hadden, hebben we mensen via Brightspace laten inschrijven, maar dat hoeft nu gelukkig niet. Dat is toch een drempel.’

Raymond Staals, docent Applied Molecular Microbiology: ‘Het vak heeft veel aanmeldingen dit jaar, zo’n 145. Vanaf het begin heb ik duidelijk gemaakt dat studenten vrij zijn om het college online te volgen. De colleges worden live uitgezonden en worden na afloop ook geplaatst op Brightspace. Sommige studenten prefereren dit nou eenmaal, en anderen voelen zich gewoonweg meer op hun gemak daardoor omdat ze minder kans hebben op een besmetting. Dit, gecombineerd met de natuurlijke terugloop—het is vaak zo dat gedurende de cursus er minder studenten naar de colleges komen—heeft ertoe geleid dat er niet meer dan 75 studenten naar de colleges komen. Afgelopen maandag zaten er 72 studenten in de collegezaal. Ik ben blij dat dit zonder harde regels ervoor gezorgd heeft dat we toch op een veilige manier college kunnen geven.’

Tekst gaat verder onder foto.

Studenten onderweg naar college. Foto Guy Ackermans

Ingrid Lubbers, docent Introduction to Soil Geography: ‘Tijdens de inroostering van het vak hadden we ook te maken met een maximale groepsgrootte van 75 studenten. Daardoor hadden we al een systeem waarbij studenten zich moesten registreren om in de zaal aanwezig te zijn. De rest van de studenten sluit online aan, via Teams. Eén docent geeft het college, de ander beheert de chat. Toen eind september het maximum van 75 studenten werd losgelaten, hebben we gekeken of we grotere zalen konden krijgen. Op sommige momenten kon dat wél, dan konden we met 236 van de grofweg 250 studenten tegelijk in één lokaal. Voor die momenten moeten we nu weer de tussenmuur plaatsen. Voor de rest blijft alles hybride en kan elk college via weblectures worden teruggekeken. Voor de practica hoeven we gelukkig niet veel aan te passen. We moeten er één hybride gaan uitvoeren. Behalve dat het allemaal extra geregel en tijd kost, verwacht ik dat dat wel prima mogelijk is.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.