WUR opnieuw beste, score daalt wel iets

Wageningen University geeft opnieuw het beste onderwijs in Nederland, blijkt uit Keuzegids Hoger Onderwijs.
Studenten in Aurora Foto Guy Ackermans Studenten in Aurora Foto Guy Ackermans

De waardering van de Wageningse studenten voor de opleidingen daalt wel. Twee jaar gelegen kreeg WUR 74 punten voor haar onderwijs van de Keuzegids, vorig jaar 73. Dit jaar krijgen de 19 beoordeelde Wageningse opleidingen gemiddeld 70 punten.

Nog steeds een mooi cijfer, zeker gelet op de coronacrisis, waardoor studeren er niet leuker en beter op werd. Niet voor niets daalt de waardering voor alle Nederlandse universiteiten dit jaar iets. De Open Universiteit krijgt 66,5 punten, de Universiteit Utrecht (beste brede universiteit) krijgt 64,5. 

Topopleiding

Negen Wageningse opleidingen krijgen het predicaat topopleiding. De hoogste scores krijgen Plantenwetenschappen (91 punten), Bodem Water en Atmosfeer (89 punten) en Bos- en Natuurbeheer (86 punten). Ook Biologie (80), Biotechnologie (80), Environmental Sciences (77), Food Technology (77), International Land and Water Management (77) en Moleculaire Levenswetenschappen (83) krijgen een hoge beoordeling.

Landschapsarchitectuur

Grootste Wageningse stijger is de opleiding Landschapsarchitectuur en Ruimtelijke Planning. Die kreeg vorig jaar 62 punten en dit jaar 71 punten, waarmee ze de hoogste score van de planologische opleidingen in Nederland krijgt. De opleiding Agrotechnologie daalde juist van 80 naar 69 punten.

Enquete

De Keuzegids baseert zich op de Nationale Studenten Enquête. Die vraagt per opleiding naar de studentenoordelen over de inhoud, docenten, toetsing, sfeer en voorbereiding op de loopbaan. Ook weegt mee hoeveel studenten binnen vijf jaar hun diploma behalen.

Verschuivingen

Na veel getouwtrek is de enquête dit jaar vernieuwd. Dat leidt tot nogal wat verschuivingen. Wageningen staat nog steeds soeverein bovenaan, maar bij de brede universiteiten maakt Utrecht een sprongetje van plek 3 naar de eerste plaats, terwijl de VU Amsterdam zakt van de tweede plaats naar de onderste regionen. Bij de ‘overige’ universiteiten zakt TU Twente van plaats 2 naar plek 4. De verschillen in waardering tussen de universiteiten zijn overigens klein.

(Mede gebaseerd op Hoger Onderwijs Persbureau).

  

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.