Column Oscar: Eten

In Italië kun je heerlijk eten. Maar zelf koken blijkt minder makkelijk.

Afgelopen week was ik in Palermo, Sicilië. Een fantastische levendige stad, waar iedere local openstond voor contact en je meteen de beste restaurantjes en barretjes wilde wijzen. Als ik daar vertelde dat ik in Bolzano studeer, zeiden ze: ah, je studeert dus in Oostenrijk. De verschillen tussen het zuiden en noorden van Italië zijn niet overdreven.

Naast het hetere klimaat en dito temperament, is in het zuiden ook het eten heel anders. In Palermo tieren de vis- en pastarestaurantjes welig, terwijl er in Bolzano weinig echt authentiek Italiaanse restaurants te vinden zijn. En waar er in Bolzano vaak nog enkele vegetarische opties op het menu staan, is de weg van het plantaardige voedsel nog vrij onbewandeld gebleven in het zuiden. Zo vroeg de Palermitaan die ons bediende bloedserieus of ik dan misschien een pasta met mosselen wilde in plaats van vis. Ach, wie is er dan ook vegetariër in Italië.

Ach, wie is er dan ook vegetariër in Italië

Ook in Bolzano, waar ik sinds anderhalve maand woon en studeer, heb ik wat moeite met het omschakelen naar een Italiaans eetpatroon. Ik wist natuurlijk wel dat ze hier heel andere dingen eten dan in Nederland, maar ik heb onderschat hoe dat de vanzelfsprekendheid van het zelf bereiden van een maaltijd tegenwerkt. Het aanbod in de supermarkten beperkt me veel meer dan ik had verwacht. Vooral de Aziatische keuken is hier zwaar ondervertegenwoordigd. Het vinden van een blik kokosmelk kostte me twee supermarkten en vier toko’s.

Daarnaast hebben ze hier niet of nauwelijks gehoord van vleesvervangers. Als je al een plantaardige alternatief kunt vinden, ben je al snel zo’n vier euro kwijt voor twee hele matige worstjes of burgers. Ook is mijn geliefde Alpro-sojamelk even duur als een cocktail op ‘t terras en kun je de goedkopere varianten net zo goed met verpakking en al opdrinken, want een verschil in smaak tussen de twee is er niet. 

Het vinden van een blik kokosmelk kostte me twee supermarkten en vier toko’s

Naast het aanbod in de supermarkt, is ook de keuken waarover we beschikken niet optimaal. We hebben maar één werkende kookpit en geen oven of magnetron. Als ik een ruwe schatting moet maken, denk ik dat ik 80 procent van mijn ‘normale’ recepten hier niet kan maken. Al met al realiseer ik me eens te meer hoe gezegend ik ben met mijn volledig uitgeruste keuken op Rijnveste en hoe makkelijk en relatief goedkoop het is om vegetarisch te eten in Nederland.
We zijn plantaardig verwend in Wageningen!

Oscar Delissen is vierdejaars student Levensmiddelentechnologie en studeert aankomend half jaar in Bolzano, Italië.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.