Klimaattop #2: Digitale klimaatadviesdiensten

Serie over WUR op de klimaattop. Deel 2: Tomaso Ceccarelli.
Foto Shutterstock

In Glasgow zijn wereldleiders van zo’n tweehonderd landen tot en met 12 november bijeen voor de klimaattop, de COP26. De top wordt gezien als misschien wel de laatste kans om de opwarming van de aarde te beperken. Resource maakt tijdens de COP26 een serie met WUR-experts over onderwerpen die spelen. Dit keer Tomaso Ceccarelli, onderzoeker bij Wageningen Environmental Research over digitale klimaat-advies voor kleinschalige boeren in ontwikkelingslanden.

WUR en de Digital Agri Hub organiseren samen met andere partners een aanvullend evenement van de EU op de klimaattop in Glasgow over digitale klimaatadviesdiensten (DCAS) voor kleinschalige boeren in ontwikkelingslanden.

DCAS observeert en voorspelt het weer voor de komende week, maand en jaar. Het voegt informatie toe over gewassen en veeteelt en geeft boeren bijvoorbeeld advies over wanneer ze moeten zaaien, spuiten en oogsten. DCAS geeft ook lange-termijnvoorspellingen over de klimaatverandering en wat deze verandering betekent voor onder meer de selectie van gewassen en het gebruik van water.

Advies

DCAS is beschreven in de ‘Blueprint for Digital Climate Informed Advisory Services‘ en wordt gebruikt in de onlangs gelanceerde Digital Agri Hub. WUR wil hiermee dat digitale adviesdiensten van goede kwaliteit toegankelijk worden voor veel boeren.

‘In meerdere regio’s werken veel organisaties en aanbieders aan klimaatdata en -diensten’, zegt Tomaso Ceccarelli, onderzoeker bij Wageningen Environmental Research en werkzaam aan de Digital Agri Hub. ‘Een van de taken van de Hub is om deze organisaties aan ons en met elkaar te verbinden en een goed overzicht te geven van wat er is. Dit is waardevolle informatie voor investeerders, overheden en uiteindelijk boeren.’

Hub

Er is grote behoefte aan meer informatie over klimaatverandering bij boeren, zegt Ceccarelli. ‘Maar de klimaatverandering speelt in de toekomst en ons begrip van de impact ervan kent nog veel onzekerheden. We hebben niet alle antwoorden, maar we kunnen handelen met de kennis die we hebben en kunnen de vele spelers op dit gebied verbinden.’

De Digital Agri Hub is een project dat wordt geleid door WUR in samenwerking met de GSM Association, Grameen Foundation en de National Advisory Board. De Hub gaat zich niet alleen bezighouden met digitale diensten voor klimaatadvies, maar ook met andere oplossingen voor de landbouw, zoals ketenbeheer en microfinanciering.

Sander Janssen van WUR zal samen met partners de digitale klimaatadviesdiensten presenteren op de Klimaattop in Glasgow op maandag 8 november.

Het evenement is hier te volgen.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.