Column: Wageningen, Wageningen, er gebeuren genoeg dingen

‘Wat clubs erbij zou leuk zijn, toch is de stad groot zat.’
Steven Snijders

‘Wageningen is zo klein! Er zijn maar een paar plekken waar je uit eten kan gaan’, beweerde een Colombiaanse medestudent deze week tijdens de pauze van een college. We kenden elkaar nog geen twee minuten. Waarschijnlijk verwachtte hij dat dit een onderwerp kon zijn waar we samen over konden zeiken. Schept gelijk een band. Maar nee, met gepaste felheid ging ik ertegen in. Wageningen heeft echt wel genoeg diner-opties om uit te kiezen. Er zijn genoeg (studenten)budgetgelegenheden en ook verschillende restaurants waar je goed met je ouders uit eten kan gaan.

Relatief (studenten als percentage van het aantal inwoners) is Wageningen de grootste studentenstad van Nederland. De stad zelf is wel klein. Maar is het té klein? De Boef-parodie ‘Wageningen Wageningen, er gebeuren weinig dingen’ (nooit gezien? Dit is een must-watch) steekt de draak met het kleine, saaie Wageningen. Fantastisch gedaan, dit blijft grappig. Maar klopt het ook?

De kleinschaligheid van Wageningen heeft ook zoveel voordelen

Steden als Amsterdam en Utrecht hebben meer voorzieningen en een vibe waar Wageningen niet aan kan tippen. Maar de kleinschaligheid van Wageningen heeft ook zoveel voordelen: alles dichtbij, gemoedelijke sfeer, je bent zo in afwisselende en bijzondere natuur en de meeste voorzieningen zijn er wel.  

Wat ik wel écht mis, zijn clubs met verschillende muziekstijlen. De studentenverenigingen bieden genoeg feestjes, maar een club-cultuur met allerlei genres om uit te kiezen, die is er niet. Een half jaar lang studeerde ik in de ‘echte stad’ Maribor, in oost-Slovenië. Van de Drum and Bass- (nooit gehoord? Probeer het eens) feestjes daar ben ik nog steeds aan het nagenieten, een jáár na dato. Als Wageningen groter was geweest, was dit hier ook mogelijk.

Wat ik wel écht mis, zijn clubs met verschillende muziekstijlen

Toch vind ik Wageningen groot genoeg. Ik hoorde ergens: de grootte maakt niet heel veel uit, het gaat erom wat je ermee kan. Waar dit precies over ging laten we even in het midden. Deze wijsheid vind ik goed toepasbaar op Wageningen: een H&M of MacDonalds hoort voor mij niet tot de essentials. Uren door een stad slenteren hoeft van mij niet per se. Een kwartiertje door het centrum van Wageningen lopen kan niet. Binnen een kwartiertje sta je allang in de Uiterwaarden. En ik sta liever binnen een kwartier in de uiterwaarden, dan in een H&M.

Steven doet een master Economie en beleid en slaat graag van zich af op de squashbaan. Hij staat altijd open voor een potje squash en een goed gesprek. Je kan hem hier mailen.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.