Natuurkundeles in 60 seconden

Waarom smelt mozzarella wel maar halloumi niet?*
Foto Raisa Rudge

Hoe komt het dat je van rode wijn zo’n droge mond krijgt? En waarom zijn pepertjes ‘heet’? Deze en andere vragen worden door Raisa Rudge beantwoord in korte filmpjes op Instagram.

Rudge begon met het maken van de filmpjes tijdens haar PhD over het mondgevoel van voeding, bij de leerstoelgroepen Fysica en Fysische Chemie van Levensmiddelen en Fysische Chemie en Zachte Materie. ‘Mijn onderzoek zat tussen natuurkunde, scheikunde en levensmiddelentechnologie in. Soms moest ik een natuurkundig verhaal uitleggen aan levensmiddelenwetenschappers of een verhaal over wijn aan een natuurkundige. Dat is niet altijd makkelijk. Ik merkte dat het als wetenschapper niet meevalt om je eigen werk in simpele taal uit te leggen.’

Dat was ergens in 2018. Sindsdien probeert Rudge elke week een filmpje te publiceren – met als titel PhysicsFriday. ‘Stiekem heb ik altijd bij het kinder-tv-programma het Klokhuis willen werken, misschien komt het daar wel vandaan. Bij het maken van de filmpjes houd ik altijd mijn nichtjes in mijn achterhoofd. Die moeten het kunnen begrijpen. Bovendien is het gebruik van onnodig moeilijke woorden voor niemand leuk, zo schrik je mensen af. Ik heb dan wel een PhD, maar ik heb wetenschap ook het liefst in normale taal. Ik wil juist laten zien dat wetenschap niet saai en stoffig is.’

Ik heb dan wel een PhD, maar ik heb wetenschap ook het liefst in normale taal

Is dat niet pittig, naast je onderzoek ook nog filmpjes maken? ‘Sommige filmpjes kosten meer tijd dan andere. Soms kan ik alles in één shot filmen, muziekje eronder, dan ben ik in vijf minuten klaar. Maar ik heb ook wel eens een timelapse gedaan, toen was ik een half uur aan het filmen en had ik daarna nog best wat tijd nodig om te editen. Het kost dus tijd, maar ik vind het ook heel leuk dat ik mijn creativiteit erin kwijt kan. Onderzoek doen is toch veel lezen en labwerk en soms moet ik mijn creatieve kant even de ruimte geven.’

En het werkt: de filmpjes worden gemiddeld zo’n 1500 keer bekeken. ‘Vooral de nieuwe Reels-functie van Instagram heeft daaraan bijgedragen. Vroeger deelde ik vooral vakantiefoto’s op Instagram, maar ik dacht: ik heb meer te bieden dan dit, er gebeurt veel meer in mijn leven dan alleen reizen met een biertje in mijn hand.’

Benieuwd geworden? Check @ryzenshine (*ook voor het antwoord op de vraag waarom mozzarella wel smelt en halloumi niet) op Instagram voor wetenschapsfilmpjes, DJ-skills en af en toe een vakantiefoto, momenteel vanuit Australië.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.