De Burlenburgh op het doek

Het Heerenstraat Theater draait de komende weken een docu over studentenhuis De Burlenburgh.
Foto Media Vita

Studentenhuis De Burlenburgh is misschien beter bekend als Villa Sanoer. In de statige villa met monumentale tuin, aan de rand van de Eng wonen sinds 1953 Ceres-studenten samen met hun huisbaas Robert Best.

De documentaire volgt het wel en wee van de bewoners (uitsluitend jongemannen) en hun bijzondere relatie met de (inmiddels) hoogbejaarde huisbaas. Filmer Job van Dijk (Media Vita) kwam vijf jaar geleden in contact met het bijzondere huishouden toen zijn zoon in Wageningen ging studeren en een plekje bemachtigde in de woongroep. Hij was meteen gefascineerd door het bijzondere verhaal van Best en de manier waarop hij met zijn studenten samenleeft.

Dit verhaal is zo bijzonder, ik moest er gewoon iets mee doen

Job van Dijk, regisseur/producer Media Vita

‘Normaal gesproken werk ik in opdracht’, legt Van Dijk uit. ‘Ik ben regisseur en producent van opdrachtfilms. Maar dit verhaal is zo bijzonder, ik moest er gewoon iets mee doen. Ik heb het daarom, samen met collega Britt van Mechelen helemaal in eigen beheer gedaan. Er zit geen cent subsidie in en diverse mensen hebben er belangeloos aan meegewerkt.’

De documentaire beslaat vijf jaar van het leven in de villa. Van Dijk: ‘We hebben in totaal 21 draaidagen gemaakt. Steeds om de paar maanden een dag. Soms wisten we van tevoren dat er iets stond te gebeuren. Een feest of bijeenkomst of zo. Maar er waren ook dagen dat we van tevoren niet wisten wat er zou gebeuren.’

Monsterklus

Uit het overvloedige materiaal stelde Van Dijk een documentaire van ruim een uur samen. Een monsterklus die mogelijk werd dankzij corona. ‘Van de ene op de andere dag was mijn agenda leeg en had ik geen opdrachten meer. Toen ben ik eraan begonnen. Ik heb er honderd dagen aan gemonteerd.’ Ook door corona, bleef het eindresultaat vervolgens ruim een jaar op de plank liggen. 

Het verhaal dat de documentaire vertelt is dat van vrijheid, zegt Van Dijk. ‘Vrijheid speelde een grote rol in het leven van Robert Best. Letterlijk, want hij heeft in een jappenkamp in Nederlands-Indië gezeten. Maar ook de vrijheid om zijn droom te verwezenlijken om Villa Sanoer te maken tot wat het nu is. Voor de jongens gaat het om de vrijheid te zijn wie ze zijn.’

Het is heel uniek dat ik dit zomaar heb mogen filmen

Centraal staat daarnaast de veranderende rol die de jongens krijgen. ‘Door de ouderdom van Best worden ze steeds meer mantelzorgers. Hoe gaan ze met die verantwoordelijkheid om? Wat doet dit met hun trotse huisbaas en wat doet dit met de jongens? En waar gaat het allemaal heen? Die spanning vormt een groot thema in de film.’

Registreren

‘Het is heel uniek dat ik dit zomaar heb mogen filmen’, kijkt Van Dijk terug op het avontuur. ‘Met volle instemming van de betrokkenen. Natuurlijk zijn er wel momenten geweest van: nu beter even niet. Het is allemaal in overleg gegaan. De film oordeelt niet of veroordeelt niet. We registreren alleen maar, op de achtergrond aanwezig als een vlieg aan de muur. Het is zó naturel.’

Voor oud-bewoners, de crew en direct betrokkenen is er vanavond een besloten voorpremière. Met nazit in Ceres, uiteraard. Het publiek kan vanaf zondagavond kijken. De belangstelling is zo groot dat de geplande drie publieke voorstellingen inmiddels zijn uitgebreid met nog zes vertoningen.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.