Er moet een corona-toegangsbewijs komen voor de campus

Goed idee of niet?
Forum met een qr-code op de gevel Illustratie Larissa Mulder/Shutterstock


Het coronatoegangsbewijs is bijna overal nodig waar veel mensen samenkomen, van kroeg tot festival tot studentenvereniging. Maar voor campusonderwijs is het geen vereiste. Wat vinden studenten en medewerkers daarvan?

Ingrid Hijman, hoofd Student Service Centre

‘Er moet GEEN corona-toegangsbewijs komen voor het onderwijs. Onderwijs moet zo toegankelijk mogelijk zijn en mag niemand buitensluiten. Ook geen mensen die niet zijn gevaccineerd.

Daarnaast is het ook gewoon niet uitvoerbaar. De ongevaccineerden moeten dan voor elke les uiterlijk 24 uur van tevoren een toegangstest doen, ergens in Ede. Dat is een enorme barrière. En zelfs als je je op de campus zou kunnen laten testen, is het niet te doen. Waar moet je die QR-code dan gaan checken? Bij elke toegangsweg naar de campus? Bij de ingang van elk gebouw in de rij? Voor elk lokaal? Zie je het voor je?

Ik weet dat er ook kwetsbare mensen zijn die zeggen: het is veiliger voor mij als er wél zo’n QR-toegangsbewijs wordt ingevoerd. Ik denk dat het vooral veiliger wordt als we er met elkaar over praten hoe we het beste rekening met elkaar kunnen houden.’

Sjoerd van Asseldonk (24), commissaris extern bij Unitas

‘Het is goed dat alles weer open kan dankzij de QR-code. Als iedereen overal waar je met mensen in contact komt die code moet laten zien, vind ik dat het eigenlijk ook bij het onderwijs zou moeten. Anders is het toch raar? Op de universiteit kom je toch met heel veel mensen bij elkaar. Waarom zou het daar niet nodig zijn en bijvoorbeeld in de horeca wel?

Aan de andere kant blijft het moeilijk. Je kan mensen niet zomaar uitsluiten van onderwijs. Er zijn kwetsbare mensen die zich vanwege gezondheidsredenen niet kunnen laten vaccineren. Die groep wil je niet buitensluiten. Ja, zij kunnen zich laten testen, maar als die testlocatie ergens op een industrieterrein in de middle of nowhere in Ede is, hoe toegankelijk is dat dan? Veel succes als je slecht ter been bent!’

Ignas Heitkönig, universitair docent Wildlife Ecology and Conservation

‘Ik heb hier geen stellige mening over, maar ik neig naar ‘nee’. Jezelf laten vaccineren tegen covid-19 is in mijn ogen bijzonder verstandig en getuigt van een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Daarmee rem je immers de verspreiding van het virus en verlaag je de nog steeds enorm hoge druk op de gezondheidszorg. In het universitair onderwijs zijn – vermoed ik – bijzonder weinig mensen die zo’n vaccinatie vanuit immunologisch oogpunt niet kunnen verdragen. Zijn die er wel, dan kunnen zij desnoods afstandsonderwijs volgen. Degenen die zich per se niet willen laten vaccineren zijn nu op de campus grotendeels beschermd door de wel gevaccineerden.

In plaats van het invoeren van een corona-toegangsbewijs zou ik veel liever zien dat we elkaar mogen bevragen over het wel of niet gevaccineerd zijn. Dat past beter bij de academische cultuur dan een stempel op je voorhoofd of een vinkje in je telefoon.’

Jonathan Hoornaert (18), bachelorstudent Biotechnologie

‘Ik ben tegen een coronatoegangsbewijs voor het onderwijs. In het onderwijs leer je kritisch denken. Door een toegangsbewijs in te voeren, sluit je juist de mensen uit waarvan je hoopt dat ze kritisch leren denken. Daarnaast zijn er ook mensen die zich wegens gezondheidsredenen niet kunnen laten vaccineren.

Het blijft natuurlijk wel een lastige kwestie: het is een moreel dilemma tussen veiligheid en wat ethisch juist is. Misschien zou het kunnen werken als je óf een QR-code mag laten zien, óf een zelftest op locatie mag doen.Dus dat je niet elke dag naar Ede moet gaan om te testen voor toegang, want dat is niet te doen.’

Circe van der Heijden (21), masterstudent Urban Environmental Management

Ik ben voor het toegangsbewijs, maar niet in het onderwijs. Onderwijs is voor iedereen, een pas mag dat niet tegenhouden. Bijna alle studenten zijn gevaccineerd en als mensen dat om persoonlijke redenen niet doen, is dat hun goed recht. Het zou ook betekenen dat je altijd je telefoon bij je moet hebben, terwijl ik die vaak thuis laat om me beter te kunnen concentreren.

Ik heb nog geen QR-code. Dat komt omdat ik corona heb gehad, maar daar geen herstelbewijs van heb omdat ik me niet bij de GGD maar ergens anders heb laten testen waar ik sneller aan de beurt was. Een herstelbewijs telt alleen als het van de GGD is, dus moest ik wachten op mijn tweede prik, die ik afgelopen maandag heb gehaald. Dan moet je nog twee weken wachten voor je coronapas geldig is. Dat is best lastig. Mijn dispuut heeft bijvoorbeeld lustrumweek met elke dag activiteiten. Dat betekent dat ik elke dag naar Ede moet fietsen om te testen. Ik ben een beetje tussen het systeem gevallen.’

Wat is jouw mening? Vertel het ons hieronder!

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.