Lerarenopleiding WUR in Kabul weer open

Maar het onderwijs aan vrouwen is er nog niet hervat.
Het NAEC in betere tijden, foto NAEC

De lerarenopleiding van WUR in Kabul is deze week weer opengegaan. Het National Agriculture Education College (NAEC), dat leraren voor het agrarisch onderwijs opleidt, heeft een nieuwe Afghaanse directie. De vorige directie is door Nederland geëvacueerd.

De tweejarige lerarenopleiding heeft dit jaar, na de machtsovername door de Taliban en de onduidelijkheid of de school kon heropenen, geen nieuwe studenten aangenomen. De studenten die vorig jaar waren begonnen aan de opleiding, druppelen nu binnen, zegt Hans van Otterloo, projectmanager van NAEC vanuit WUR.

Docenten

Op dit moment heeft de lerarenopleiding 35 docenten, meer dan genoeg om de huidige 150 studenten te onderwijzen. Onder hen bevinden zich ook twee vrouwelijke docenten; de overige vier vrouwelijke docenten zijn deze zomer naar Nederland geëvacueerd. Onderwijs aan vrouwen is nog niet hervat. De Taliban hebben vrouwenonderwijs niet verboden, maar welke voorwaarden ze stellen is onduidelijk, zegt Van Otterloo. Hij overweegt om afstandsonderwijs voor Afghaanse vrouwen op te zetten.

De minister van onderwijs van de Taliban-regering heeft aangegeven NAEC graag voort te zetten. Maar de Taliban is geen homogene beweging, dus het is op dit moment moeilijk te zeggen of ze voor of tegen vrouwenonderwijs zijn, zegt Van Otterloo. Er zijn wel hoopgevende signalen. In de provincie Balkh, in het noorden van Afghanistan, zijn alle scholen weer open voor zowel jongens als meisjes, meldde Tolo News vorige week.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.