Grondboorkampioenschap: lekker samen in de drek

De winnaar, de scheids en de organisator over dit Wagenings cultureel erfgoed.
Het grondboorkampioenschap 2021. Foto Sven Menschel

Na een jaartje coronapauze waren afgelopen woensdag weer de grondboorkampioenschappen. Vanuit het hele land kwamen bijna negenhonderd deelnemers naar de Haarweg voor een typisch Wagenings stukje cultureel erfgoed.

Fotograaf Sven Menschel was erbij voor Resource en legde de wedstrijd vast. De fotoserie staat onder de tekst.

De winnaar

Hendrik Holwerda (22), masterstudent Earth & Environment, zat in het winnende team Herman van Veen.

‘Als team kennen we elkaar van de bachelor Bodem Water Atmosfeer. Het is alweer de vierde keer dat we meedoen. De laatste editie, in 2019, strandden we in de halve finales. Eerst denk je: het is maar een spelletje, maar als je dan begint met boren, word je opeens superfanatiek en wil je gewoon winnen.’

‘Tijdens de kampioenschappen is er een leuke sfeer, met honderden mensen in de drek. Eén mooie blubberboel. Daar kijk ik toch elk jaar weer naar uit. Mensen van buiten Wageningen vinden het wel een beetje apart dat we grondboorkampioenschappen hebben. Er doen ook veel mensen van andere studies mee, die nooit voor hun studie hebben gegrondboord. Al met al is het een apart spel, maar dat is ook juist de charme.’

De scheids

Roel Dijksma (docent hydrologie) was weer hoofdscheidsrechter.

‘Afgelopen weken was er aardig wat regen uit de lucht gevallen. Dat zorgde voor een hele mooie vette zware klei. Met natte klei krijg je de boor makkelijk de grond in, maar zuigt ‘ie zich vast en moet je enorm hard trekken om los te komen. Ook de klei uit de boor halen, is een stuk moeilijker.’

‘De grondboor die we nu gebruiken – de Edelmanboor – is ontwikkeld door professor Edelman die veel bodemonderzoek deed in Wageningen. Oud-WUR-docent Gert Peek gaf ‘bodemcolleges’ en zag de ene student beter is in boren dan de andere. Uiteindelijk hebben we een wedstrijdje met zo’n twintig á dertig man georganiseerd in de rivierklei. Dat werd een ding. Uiteindelijk heeft studievereniging Pyrus het opgepakt en er de grondboorkampioenschappen van gemaakt.’

De organisator

Isabel Kuin (21), bachelorstudent Bodem Water Atmosfeer en penningmeester van de Grondboorkampioenschappen 2021.

‘Je komt met honderden mensen vanuit heel Nederland naar een boerenveldje aan de Haarweg. Er is een barbecue en een bar, er wordt gegeten aan eettafels, er klinkt muziek en er zijn een hoop verklede mensen. Ondertussen worden de veldjes uitgezet om te kunnen boren. Welkom bij de Grondboorkampioenschappen.’

‘Op dit moment ben ik eigenlijk op uitwisseling in Oslo. Omdat ik niet wil vliegen en Oslo zo’n duizend kilometer ver weg ligt, heb ik dus een hele dag in de bus gezeten om erbij te kunnen zijn. Straks moet ik ook weer terug natuurlijk. M’n familie en m’n vriend verklaarden me voor gek.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.