SofaScience: Wolken en Corona

Zorgde corona voor een strakblauwe lucht?
Op de bank bij Chiel van Heerwaarden, onderzoeker bij Meteorologie en Luchtkwaliteit

In deze aflevering bespreken we een opvallende gebeurtenis die zich voor deed boven ons hoofd in de zomer van 2020. Het trok de aandacht van wetenschappers en media wereldwijd. De lucht was bizar blauw in West-Europa en het was extreem zonnig. Zo had Nederland de zonnigste lente sinds het begin van de metingen in 1901. Wetenschappers maten in Nederland achterhonderdvijf zonuren in het voorjaar. Dat is bijna het dubbele van ‘normaal.’ 

Absurd, vonden veel wetenschappers. Het zou iets te maken kunnen hebben met de vermindering van luchtvervuiling door corona. De luchtvervuiling (aerosolen) uit bijvoorbeeld auto’s en vliegtuigen zouden normaal het zonlicht blokkeren, maar door corona zou dat veel minder zijn. Zo luidde althans een veel gehoorde theorie.   

De Wageningse onderzoekers bleven kritisch en onderzochten hoe het nou echt zat: de invloed van corona op de lucht en de invloed van de lucht op het weer. Resource plofte op de bank bij een van hen, wolkenfanaat Chiel van Heerwaarden (MAQ). En we hebben het natuurlijk ook gehad over wolken. 

Bekijk nu deel vier van Resource SofaScience! 

https://www.youtube.com/watch?v=ws2zqUFT59w&ab_channel=ResourceWUR

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.