Golvend kunstwerk voor Aurora

WUR krijgt bij de opening een metalen kunstwerk cadeau van de bouwers.
Foto: Roelof Kleis

Het kunstwerk bestaat uit metalen pinnen van verroest en roestvrij staal, die samen een golfpatroon vormen. Het kunstwerk werd vanmiddag bij de officiele opening van het gebouw onthuld. De Brabantse beeldend kunstenaar Bart Lebesque uit Uden ontwierp en maakte het werk deels uit restmateriaal die hij vond achter de bouwkeet bij Aurora.

Spinazie

Het verroeste staal staat volgens Lebesque voor de oerkracht van de wetenschap. Het roestvrij staal symboliseert de voedingsindustrie en de landbouw, licht hij toe. ‘Het materiaal komt van een lopende band voor de productie van spinazie uit de fabriek van Ardo uit Zundert. Het zijn dus allebei gerecyclede materialen.’

De werelden van de wetsnschap en de voedingsindustrie stromen in elkaar over als in een turbulente golf

Bart Lebesque, beeldend kunstenaar

‘De werelden van de wetenschap en de voedingsindustrie stromen in elkaar over als in een turbulente golf’, legt de selfmade kunstenaar uit. ‘Ik heb me laten inspireren door de naam Aurora, wat behalve Godin van het Licht ook een aanduiding is voor het noorderlicht. Het noorderlicht laat ook die golvende lijn zien. Een golf is ook gewoon een mooie vorm.’

Bart Lebesque

Licht is volgens architect Thomas Bögl van LIAG uit Den Haag een rode draad in het ontwerp van het onderwijsgebouw. Dat komt het mooist tot uiting in de centrale vide, met de naar boven toe terugwijkende terrassen. Die constructie is zo gemaakt dat het van boven invallende licht door weerkaatsing via de balustrades optimaal door het gebouw naar beneden wordt geleid.

Zonne-energie

Het belang van het licht weerspiegelt zich ook in het gebruik van zonnepanelen. Iets meer dan de helft van de energie die Aurora gebruikt, wordt opgewekt door zonnepanelen. Het gebouw heeft dankzij allerlei technische snufjes een energielabel A++ en is daarmee op slag het duurzaamste van de campus. Aurora werd door Berghege Heerkens Bouwgroep in 20 maanden uit de grond gestampt.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.