[no]WURries: hoe moet je hospiteren?

Ik heb geen succes met hospiteren. Hoe pak ik dat goed aan?

Blijf jezelf

‘Ik ben net verhuisd vanuit Maastricht voor een minor in Wageningen, dus ik herken je probleem. Zelf heb ik gelukkig een kamer gevonden tijdens een hospiteeravond. De belangrijkste tip die ik je vanuit mijn ervaringen mee wil geven is om vooral jezelf te blijven tijdens het hospiteren. Dan zie je ook of je bij een huis past of niet. Vertel voldoende over jezelf, maar eis de aandacht niet op. Succes!’

Tessa Geurts, BSc minorstudent Psychobiology of Eating Behaviour

Geen cadeaus

‘Tijdens een hospiteeravond probeer je te ontdekken of er een klik is. Dat is belangrijk, omdat je er een groot deel van je studententijd zal wonen. Praat over zaken die jou blij maken zoals je sport of hobby. Je straalt dan enthousiasme uit en zo kom je vrolijk over. Dat is bovendien een goede manier om je zenuwen de baas te blijven. Maar pas op dat je niet continue aan het woord bent. Stel ook vragen aan de bewoners en toon interesse. Richt je aandacht op de bewoners van het huis, ook al is de verleiding groot om met andere hospiterende studenten in gesprek te gaan, omdat jullie in hetzelfde schuitje zitten. En tot slot: neem géén cadeaus mee. Dat vinden de bewoners ongemakkelijk en het komt geforceerd over.’

Anouk van der Windt, bachelorstudent biotechnologie

Eerlijk

‘Zorg om te beginnen voor een behoorlijke foto van jezelf op social media want hoe je daar overkomt, kan meewerken in de overweging je uit te nodigen. Ben je uitgenodigd, beschouw de afspraak dan als elke andere formele afspraak en kom op tijd. Dat is de eerste indruk die mensen van je krijgen. Zorg dat je het telefoonnummer bij de hand hebt zodat je kunt bellen als je het huis niet kunt vinden. Tijdens het hospiteren is het verleidelijk om politiek correcte dingen te zeggen en dat je nooit lawaai maakt en altijd de afwas doet. Maar zeg dat alleen als het écht waar is! Wees eerlijk, een beetje humor mag best en maak oogcontact met iedereen. Succes!’

Jacob Zornu, masterstudent Aquaculture and Marine Resource Management

Mazzel

‘Volgens mij zijn de twee belangrijkste do’s: 1. Wees eerlijk. Zeg geen dingen omdat je denkt dat anderen die willen horen. Vertel open over wie je bent, wat je verwacht van het huis en wat zij van jou kunnen verwachten. 2. Het is zenuwslopend om te worden beoordeeld, maar probeer ook plezier in te hebben in de hospiteeravond en het gesprek te zien als gewoon een gesprek met coole vreemden. Maar toch: geen enkel advies werkt feilloos: een kamer vinden is ook een beetje een kwestie van toeval en mazzel. Succes!’

M.V., masterstudent Biotechnology (naam bij de redactie bekend)

Wenselijk

‘Mijn beste tip is: wees vooral jezelf. Veel mensen geven tijdens het hospiteren ‘wenselijke’ antwoorden, maar je weet nooit waar het huis naar op zoek is. Bovendien prikken veel mensen door nep-antwoorden heen: er zijn echt maar weinig mensen die heel erg van afwassen, schoonmaken en opruimen houden. Als je probeert te laten zien wie je bent zonder te overdrijven of schreeuwerig te doen, maak je de meeste kans op een goede match en een leuke tijd in een studentenhuis.’

Coretta Jongeling, online coördinator bij Resource (zes keer gehospiteerd)

Heb jij advies of tips voor deze Wurrier? Of heb je zelf goede raad nodig? Mail je tips of vraag (maximaal 100 woorden) vóór 25 september naar resource@wur.nl tav noWURries.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.