Wageningse studenten bij woonprotest

Duizenden mensen gingen in Amsterdam de straat op afgelopen zondag om aandacht te vragen voor de wooncrisis.
Een deel van de Wageningse actievoerders met hun protestborden. Foto Yare Calis

Steven Snijders liep mee namens de Student Alliance Wageningen.

Hoe was het?

‘Heel goed! Ik vond het fijn om te zien dat er zoveel mensen waren, ruim 15.000. Dat geeft wel de urgentie aan van het probleem. Er waren veel jongeren, veel studenten ook. Ik zag ook verschillende protestborden, mensen hadden er echt moeite in gestoken. Dat is een goed teken, dan leeft het echt. In Wageningen had de SP zaterdag een middag georganiseerd bij Thuis om protestborden te maken.’

Wat is het grootste ‘woonprobleem’ in Wageningen?

‘Het klinkt misschien gek, maar qua kamers is de situatie in Wageningen redelijk. Er is zeker een kamertekort maar het is een stuk beter dan in andere steden. Een groter probleem hier is de markt als je klaar bent met studeren. Voor starters is het verschrikkelijk moeilijk om woonruimte te vinden. De markt is ontploft. Er zijn weinig mogelijkheden, en de mogelijkheden die er zijn zijn erg duur en daarnaast risicovol. Nu zijn de prijzen hoog, maar de markt kan ook weer instorten. Als je daar al je geld in hebt geïnvesteerd, is dat gevaarlijk.’

Het klinkt misschien gek, maar qua kamers is de situatie in Wageningen redelijk

Wat moet er veranderen?

‘De prioriteiten moeten anders, simpel gezegd. Huizen moeten weer meer consumptiegoed worden in plaats van investeringsgoed. Oftewel: je koopt een huis om er in te wonen, en niet om er rijk van te worden. Dat kan bijvoorbeeld door de winst op grondprijs te belasten. En voor huurwoningen: de belasting voor woningcorporaties verlagen. Zo houden die meer geld over om te investeren in het bouwen van nieuwe sociale huurwoningen.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.