‘WUR is toxisch’

Extinction Rebellion wijst tijdens OAJ op de donkere kanten van WUR
actievoerders van XR bij de Aula Foto Roelof Kleis

Ze houden het netjes, de actievoerders van Extinction Rebellion, tijdens de Opening van het Academisch Jaar (OAJ). Gasten kunnen ongehinderd de Aula in. Niemand zit vastgeketend aan de voordeur. Maar hun geluid laat weinig onduidelijkheid over: WUR is giftig. In witte pakken en met gasmaskers ondersteunen ze die mening.

‘We zijn hier om te onderstrepen dat de discussie over de samenwerking van WUR met grote bedrijven nog steeds springlevend is’, zegt woordvoerder Kamiel Verhelst. ‘Ook naar de gasten toe, die hier vandaag komen en invloedrijk zijn. WUR is meer dan wat hier binnen in de Aula wordt gepresenteerd. Wij willen dat de OAJ echt onderstreept wat belangrijk is het komende jaar.’

Planeet

En dat is dus niet de al of niet succesvolle kruisbestuiving tussen kunst en wetenschap, zoals het thema van de opening wil. ‘Bepaalde multinationals waar WUR mee samenwerkt dragen bij aan een toxische omgeving’, vervolgt Verhelst. ‘Wij willen dat WUR nog eens kritisch kijkt of die samenwerking nog houdbaar is binnen de huidige staat van de planeet.’

Leiding

Een gifgroene rookwolk trekt aan de Aula voorbij. ‘Wij hebben een best wel apocalyptische actie opgezet’, beaamt Verhelst. ‘Een donkere actie om die donkere kant van WUR te onderstrepen. Dat kan een van de scenario’s zijn: een donkere planeet waar niks meer kan leven en alles heet is. WUR moet daartegen de leiding nemen. Maar daarin schieten ze wat ons betreft te kort.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.