Géén open feest, wél rondleiding en biertje

De open feesten gaan niet door. Dit bieden verenigingen wél aan deze AID.
Sil Penders, voorzitter van Ceres. Foto Luuk Zegers

De zon schijnt in de voortuin van Ceres. Een aantal leden zit op het terras, waar dit jaar ook weer ruimte is voor AID-lopers. Vorig jaar was dat wegens corona niet toegestaan. Kersverse voorzitter Sil Penders (22): ‘We mogen eigenlijk hetzelfde als andere horecagelegenheden, dus we kunnen mensen ontvangen op ons terras zolang we de anderhalve meter waarborgen. Ook zijn er verenigingspresentaties en mogen we rondleidingen geven door het pand.’

AID-lopers kunnen dus weer zoals vanouds een biertje doen bij Ceres. In en rondom het grote pand kunnen 250 bezoekers tegelijkertijd samenzijn. Is het door corona moeilijk om nieuwe leden te werven? ‘Ik verwacht dat het niet per se makkelijker of moeilijker is’, zegt Penders. ‘Het is in ieder geval anders dan normaal. Je mist de open feesten, maar ik weet niet of die echt doorslaggevend zijn voor de keuze van AID-lopers zich ergens in te schrijven. Het gaat denk ik meer om waar ze zich het beste thuis voelen en of ze een klik voelen met leden. Tegelijkertijd kan ik me voorstellen dat nieuwe studenten na de coronatijd juist extra veel zin hebben in sociaal contact. Dus het kan ook goed uitpakken voor de inschrijvingen. We gaan het zien.’

Nagelen bij Nji-Sri

Ook bij Nji-Sri zitten er leden voor het pand, op anderhalve meter, sommigen met een pilsje in de hand. ‘Net als de andere verenigingen verzorgen wij workshops’, vertelt secretaris Hanne van Oss (21). ‘Bij ons zijn dat lasergamen en kroegspellen, zoals mexxen en nagelen.’ Mexxen is een dobbelspel, bij nagelen moet je elkaars spijker zo snel mogelijk in een houtblok slaan.

Nji-Sri secretaris Hanne van Oss. Foto Luuk Zegers

Er is ook een avondprogramma, vertelt Van Oss. ‘Tussen acht en middernacht kan er een biertje worden gedronken op de sociëteit. Wel op anderhalve meter, met vaste zitplaatsen en looplijnen. En de AID-groepjes moeten een plekje reserveren. Er is plek voor twee AID-groepjes tegelijkertijd. Dat is niet veel, maar we zijn blij dat er mensen binnen mogen komen. Vorig jaar kon dat niet. Het is nog niet zoals het vóór corona was, toen we aan lange tafels bierestafettes deden, maar er kan in elk geval een drankje worden gedronken.’

Buikschuiven bij Argo

Bij studentenroeivereniging Argo staat de AID in het teken van waterpret: deelnemers kunnen gaan zwemmen, er is een buikschuifbaan en er wordt natuurlijk geroeid. Voorzitter Jaap van der Kolk (23): ‘Het terras is open. Er is dus een stuk meer mogelijk dan vorig jaar, toen was er eigenlijk alleen de infomarkt.’ Net als bij de rest van de AID moeten de activiteiten en het terras ook gereserveerd worden.

Argo-voorzitter Jaap van der Kolk. Foto Argo

Na de AID kunnen studenten die zich aanmelden bij Argo een redelijk normale afroeiperiode verwachten, vermoedt Van der Kolk. ‘Ervan uitgaande dat er morgen geen aanscherpingen van de coronamaatregelen worden aangekondigd. Leren roeien, de lichting van dat jaar leren kennen en daarna afroeien. Maar dan wel op anderhalve meter.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.