Vidi-beurs voor drie Wageningse wetenschappers

Met de beurs kunnen ze een eigen onderzoeksgroep opzetten.
gebied met bordje 'grondwaterwingebied' Nora Sutton doet onderzoek naar natuurlijke micro-organismen in grondwater die microverontreinigingen kunnen afbreken. Foto Dafinchi / Shutterstock.com

Ingrid Boas, Nora Sutton en Raymond Staals ontvangen elk 800.000 euro om de komende vijf jaar een eigen, vernieuwende onderzoekslijn te ontwikkelen. Onderdeel daarvan is het opzetten van een onderzoeksgroep.

Genetisch gereedschap uit bacteriën met een veiligheidsslot

De CRISPR-Cas technologie om DNA aan te passen heeft de afgelopen jaren een spectaculaire ontwikkeling doorgemaakt. In dit project gaat Raymond Staals op zoek naar ontbrekende onderdelen van het CRISPR-Cas systeem, die we als veilig gereedschap kunnen gebruiken om nieuwe toepassingen te ontwikkelen voor diagnostische en medische doeleinden.

Beschermen drinkwatervoorzieningen

Drinkwater in Nederland wordt gewonnen uit schoon grondwater. Maar de grondwaterkwaliteit wordt bedreigd door microverontreinigingen zoals gewasbeschermingsmiddelen en medicijnresten. Dit onderzoek van Nora Sutton is er op gericht om natuurlijke micro-organismen in grondwater te gebruiken om microverontreinigingen af te breken. Dit helpt om onze drinkwatervoorzieningen op een duurzame wijze te beschermen.

Klimaatverandering en mobiliteit in grensgebieden

WUR-onderzoeker Ingrid Boas wil weten wat de relatie is tussen klimaatverandering en internationale migratie. Dit project onderzoekt deze vraag door vier voorbeelden van grensoverschrijdende mobiliteit van mensen door klimaatverandering getroffen regio’s in kaart te brengen. De voorbeelden duiden hoe deze relatie historisch, sociaaleconomisch en politiek wordt vormgegeven.

Vidi-beurzen zijn bestemd voor ervaren onderzoekers die na hun promotie al succesvol onderzoek hebben gedaan. Vidi maakt samen met de Veni- en Vici-beurzen onderdeel uit van het NWO-Talentprogramma.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.