Stadsdichter op de campus

Studente Ellen van der Kolk is de nieuwe stadsdichter van Wageningen.
Ellen van der Kolk Foto Duncan de Fey

Van der Kolk is derdejaars student Food Technology. Ze verdiende de titel stadsdichter afgelopen week in de Wageningse bibliotheek met een gloedvolle performance. Zij droeg haar gedichten uit het hoofd voor. Aan de verkiezing deden elf dichters mee. Van der Kolk is de vierde stadsdichter en neemt die titel over van Ivanka de Ruijter.

Van der Kolk is al sinds de basisschool bezig met dichten. ‘Toen ik twaalf was bracht ik mijn eerste bundeltje uit. Allemaal kleine gedichtjes, het sloeg nog nergens op hoor, vind ik nu. Maar toen was het heel leuk om het uit te brengen voor mijn familie en vriendinnen.’ Een stuk serieuzer werd het in 2015, toen ze de landelijke dichtwedstrijd voor jongeren Doe Maar Dicht Maar won.

Ik vind het juist leuk dat er ruimte overblijft voor interpretatie van de lezer

Ellen van der Kolk

De nieuwe stadsdichter maakte vooral indruk met haar gedicht op het thema ‘mijn droomburgemeester’. Als uitgangspunt nam ze een echte droom over een burgemeester die een kudde paarden redt uit de uiterwaarden. Wat ze met dat gedicht wil zeggen? ‘Het is gewoon een droom. Ik vind het juist leuk dat er ruimte overblijft voor interpretatie van de lezer.’

Dingetje

Stadsdichter ben je in Wageningen voor een periode van drie jaar. Dat betekent dat ze ook na haar studie nog een jaartje in Wageningen moet wonen. ‘Ja, dat is wel even een dingetje’, zegt ze daarover. ‘Nu ik stadsdichter ben, kan ik echt niet weg. Maar wat ik er voor terug krijg, is heel gaaf. Ik hoef eigenlijk ook helemaal niet weg uit Wageningen.’

Hoe Van der Kolk haar stadsdichterschap gaat invullen is nog niet duidelijk. ‘De invulling is heel vrij. Natuurlijk zullen mensen naar me toekomen, die vragen of ik ergens een gedicht voor wil maken. Maar ik mag in principe alles zelf kiezen.’ De nieuwe stadsdichter zegt desgevraagd toe, dat ze ook gebeurtenissen op de campus zal gaan verdichten.

De nieuwe stadsdichter is te bereiken op stadsdichterwageningen@gmail.com

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.