Blog: Rijkdom

Je bent zo rijk als je je voelt, vindt blogger Emma.
Emma Mouthaan

Naast mijn blogs voor Resource, schrijf ik stukken voor mijn eigen website, Skere Student, en schrijf en redigeer ik als freelancer ook af en toe teksten voor bedrijven. Laatst was ik een tekst aan het redigeren voor een bedrijf dat van alles doet met beleggen en in die tekst kwam las ik: ‘er zijn zowel rijke buschauffeurs als arme advocaten’.

Hun redenatie was dat er buschauffeurs zijn die, ondanks hun bescheiden inkomen, toch maandelijks een klein bedrag apart weten te zetten om mee te beleggen. Zo lukt het ze op termijn een klein vermogen op te bouwen. Aan de andere kant heb je advocaten met een hoog salaris die elke maand alles uitgeven en daardoor geen vermogen opbouwen. Het bedrijf benadert rijkdom hier vanuit het idee dat hoeveel vermogen iemand heeft, bepaalt hoe ‘rijk’ iemand is, maar is dat ook zo?

Zelf voel ik me namelijk best rijk, maar ik kan niet zeggen dat ik vermogend ben

Zelf voel ik me namelijk best rijk, maar ik kan niet zeggen dat ik vermogend ben. Ik heb dan wel een spaarrekening en mijn beleggingen zijn ondertussen ongeveer 27.000 euro waard, maar ik heb ook nog een hele flinke studieschuld die op termijn afgelost zal moeten worden. Volgens de redenatie hierboven zou ik dus eigenlijk best wel ‘arm’ zijn.

Dat ik me toch rijk voel, heeft denk ik met twee dingen te maken: mijn inkomen en mijn mindset. Voor een student is mijn inkomen op dit moment wat aan de hoge kant, maar vooral mijn toekomstige earnings potential is denk ik best goed doordat ik al veel werkervaring heb ten opzichte van veel andere studenten.

Maar de belangrijkste reden dat ik me rijk voel, heeft te maken met mijn mindset. Voor mij zit rijkdom namelijk niet alleen in geld, maar ook in immateriële zaken zoals relaties, vrienden en familie, tijd hebben om te doen wat ik wil en de rust hebben om te genieten van kleine dingen in het hier en nu. Eerlijk, dat laatste is niet altijd makkelijk, maar I’m working on it! En precies dat, die mindset van groei en jezelf verbeteren is de reden dat ik me rijk voel. Of mijn beleggingen nou 27.000 of 27 euro waard zijn, verandert daar gelukkig niks aan!

Door wat voel jij je rijk?

Emma Mouthaan (25) is masterstudent Molecular Nutrition and Toxicology en volgt daarnaast een master Schrijven aan de VU. Emma blogt over studeren en financiën op haar website De Skere Student. Eerder schreef ze ook over fashion en eten.

Meer blogs:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.