Studenten ontwerpen kruidenautomaat

In plaats van een colaatje, trekt de klant kruiden uit de automaat.
Een impressie van de FarmVent. Foto: FarmVent.

Op donderdag 19 november nemen studententeams van de vier technische universiteiten het tegen elkaar op in de finale van de 4TU Impact Challenge. Nikolaos Alfieris (26) zit in één van de twee WUR-teams. Zijn team ontwierp ‘FarmVent’, een kruidenautomaat.

‘Het idee is dat we, in de plaats van de potjes met kruiden die je nu in de supermarkt ziet, een verticale tuin aanbieden. Deze bevat een gesloten hydrocultuur, waarmee kruiden en bladgroenten verbouwd worden. En het is meteen een verkoopautomaat. Door middel van touch screens kunnen consumenten selecteren welke product geoogst kan worden. Zo krijg je altijd knisperverse kruiden, die pas geoogst worden als ze verkocht zijn.’

Toegankelijk

Volgens Alfieris zijn er op dit moment al enkele bedrijven die winkeltuinen hebben. ‘Een Duits bedrijf bijvoorbeeld, maar zij maken gebruik van menskracht om de kruiden te verbouwen en oogsten. Hun producten zitten in potten, die na enkele dagen toch minder vers worden. Wij hebben een andere benadering: wij concentreren ons uitsluitend op het ontwikkelen van de hardware en software, en het oogsten is geautomatiseerd. Onze apparatuur kan overal geplaatst worden, en geeft iedereen de mogelijkheid om ter plekke kruiden en andere gewassen in de winkel te verbouwen. En, onze hydrocultuur gebruikt 90 procent minder water.’

De 4TU Impact Challenge finale wordt op 19 november ge-livestreamd en start om 15.00 uur. Het andere deelnemende WUR-team, ‘ReShore’  heeft een levende golfbreker ontworpen die ook een leefomgeving biedt aan dieren in de zee. Het winnende team mag mee naar de Dubai Expo in 2021.

Team FarmVent (vlnr): Orfeas Voutsinos, Nikolaos Alfieris, Orestis Spyrou en Vasiliki Marami

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.