DNA van ui eindelijk afgepeld

WUR-onderzoekers hebben de DNA-volgorde van het uiengenoom in kaart gebracht.
rode ui Foto Shutterstock

Het sequencen van het uiengenoom was niet eenvoudig, want het is erg groot: 5 keer groter dan dat van de mens. De onderzoekers moesten daarom 100.000 stukjes DNA in de juiste volgorde leggen, verklaart Richard Finkers, onderzoeker bij Genomica & toepassing Big Data in plantenveredeling. ‘Van die 100.000 puzzelstukjes waren 95.000 blauwe lucht; slechts 5.000 stukjes waren echt behoorlijk verschillend.’

Nu de volgorde bepaald is, kunnen plantenveredelaars sneller nieuwe rassen ontwikkelen. Dan gaat het bijvoorbeeld om uien die beter bestand zijn tegen droogte en schimmels. De ui is een van de meest geproduceerde groenten ter wereld. Nederlanders eten gemiddeld zo’n 7 kilo uien per jaar. Om de groei van de wereldbevolking bij te houden, zijn er ieder jaar zo’n 800.000 ton extra uien nodig.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.