Online promoveren en toch een ceremonie

Om het gemis aan decorum bij online promoties op te vangen, ontwikkelde de pedel een alternatieve ceremonie.
Foto: Guy Ackermans

Een promotie in de Aula gaat gepaard met decorum. De pedel in vol ornaat, de hoogleraren in toga. Een zaal vol verwachtingsvolle familie en collega’s. Het finale hora est en dan de feestelijkheden. Zo gaat het al honderd jaar. Maar in coronatijd hebben veel promovendi dit moeten missen. Zij verdedigden hun werk ergens op de wereld achter een laptop.

Klein Auditorium

Ook de uitreiking van de bul vond online plaats. Dat wil zeggen: de zogenaamde uitreiking, want het diploma moet wel in persoon worden opgehaald in Wageningen. Ondertekend en wel door alle betrokkenen. Hoe kun je daar nog iets leuks van maken, vroeg pedel Renata Michel zich af. Het antwoord was snel gevonden. ‘We maken er een mini-ceremonie van in het Klein Auditorium.’

De twee pedellen Renata Michel en Lily Kroon

In deze kamer hebben sindsdien honderden jonge doctoren, promotoren en copromotoren hun handtekening op de bul gezet. Soms alleen, als het even kon samen. Maar altijd in vol ornaat en vastgelegd op camera door Renata Michel of haar collega Lily Kroon. Als cadeautje voor de jonge doctoren, die zo toch nog een mooi aandenken overhouden aan hun sobere online promotie.

Freestyle

De tekensessies volgen een vast stramien. Michel: ‘Eerst de formele foto’s van het tekenen van de bul, voor de wand met het glas-in-lood raam. Gevolgd door een paar freestyle foto’s voor de andere wand. Dan vragen we aan hen iets leuks of geks te doen: de duim omhoog, juichen, zwaaien of springen.’ En dat alles onder het toeziend oog van de portretten van alle rectoren die WUR ooit heeft gehad.

Vaak waren de betrokkenen niet op hetzelfde moment aanwezig. Kroon: ‘We maakten daarom altijd ook een foto van de promotor of copromotor met de koker in de hand, alsof ze die overhandigen aan de jonge doctor, terwijl die er helemaal niet bij was. We hebben vaak de vraag gekregen of we de kandidaat er niet in konden fotoshoppen. Nee, dat kunnen we dus niet.’

Soms had ik voor één afspraak wel dertig mailtjes nodig

Lily Kroon, pedel

Aan die sessies gaat overigens veel werk vooraf. Zie onder de coronabeperkingen alle handtekeningen maar eens op zo’n bul te krijgen. Michel: ‘We sturen diploma’s per koerier over de hele wereld voor een handtekening. Of we wachten tot ze naar Nederland kunnen komen. Soms hadden we hier bullen liggen die wel een paar maanden oud waren.’

Regelwerk

Aan dat regelwerk had Kroon zo ongeveer een dagtaak. ‘Soms had ik voor één afspraak wel dertig mailtjes nodig. Ons streven was altijd: einde van de week moeten alle bullen van die week weggewerkt zijn. Dat lukte op een gegeven moment niet meer. Deze week heeft een meisje getekend die op 13 april promoveerde. Maar nu zijn we los.’

De online promoties gaan nog tot begin juli door. Daarna is het zomerreces. En na de zomer hopen de pedellen dat iedereen weer gewoon fysiek aanwezig is in de Aula. Michel: ‘Achter je laptop promoveren is niet dynamisch. Iedereen mist de ceremonie eromheen enorm.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.