Snelle tilapia is kleiner en gezonder

Tilapia’s die hoog scoren in een zwemtest, hebben meer weerstand tegen ziekten.
Foto Shutterstock

Bovendien is de fitheid van deze vissen erfelijk, meldden Wageningse onderzoekers in Scientific Reports.

De wetenschappers stelden de vissen bloot aan een zwemtest, waarbij de tilapia tegen de stroom in moest zwemmen en de onderzoekers de stroomsnelheid steeds opvoerden. Zo werd de conditie van de vissen bepaald. Daarbij vond onderzoeker Samuel Mengistu dat de sneller zwemmende vissen langzamer groeiden. Copromotor Arjen Palstra van Fokkerij en Genomica vermoedt dat hier een oud evolutionair principe aan ten grondslag ligt: om aan vijanden te ontkomen, moet de vis óf sneller groeien óf sneller zwemmen.

Selecteren

De onderzoekers hebben aanwijzingen dat de snellere vissen ook beter bestand zijn tegen ziekten. Daarom adviseren ze tilapiatelers om de zwemtest mee te nemen in hun veredelingsprogramma. Tot nu toe selecteren de telers vooral op een snelle groei. Nu het leefwater van de vissen warmer wordt en de ziektedruk toeneemt, wordt de weerstand van de vissen steeds belangrijker. Het Wageningse onderzoeksteam, onder leiding van persoonlijk hoogleraar Hans Komen, gaat de conditietest ook bij andere vissen uitvoeren, zoals forel en zalm.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.