‘WUR, richt je meer op de stad’

WUR moet meer investeren in de stad Wageningen, zegt vertrekkend burgemeester Geert van Rumund.
Foto: Guy Ackermans

De kennis bij de beleidsmakers van WUR van de lokale thema’s in de stad is te gering, zegt Van Rumund in zijn afscheidsinterview met Resource. ‘WUR zou meer mensen moeten hebben die geworteld zijn in de stad en meer aandacht hebben voor dingen die in de stad gebeuren. Als de universiteit alleen maar de eigen agenda uitvoert, roept dat weerstand op.’

Een van die lokale thema’s waar WUR volgens Van Rumund te weinig mee doet, is Wageningen als vrijheidsstad. ‘Meer dan in andere gemeenten moet je je hier realiseren dat vrijheid, veiligheid en vrede niet vanzelfsprekend zijn. Mijn oproep aan WUR is om die waarden meer te adresseren. Door zich bijvoorbeeld aan te sluiten bij de Stichting 45 en door uit te stralen dat je de titel Stad der Bevrijding ook als WUR belangrijk vindt.’

Sinds mijn komst zijn die studentenaantallen zo gestegen (grapje)

Geert van Rumund, vertrekkend burgemeester van Wageningen

Van Rumund nam begin deze week na ruim 15 jaar afscheid als burgemeester van Wageningen. In die tijd trok de universiteit zich terug uit de stad naar de huidige campus. Die concentratie heeft volgens Van Rumund WUR gered. ‘Toen ik hier begon was het aantal eerstejaars op een dieptepunt beland. Ik kon bij de AID op Duivendaal alle nieuwe studenten persoonlijk de hand schudden.’

Aula

‘Nu sta ik tijdens de AID op een groot podium tweeduizend nieuwe studenten toe te spreken’, vervolgt hij. ’Sinds mijn komst zijn die studentenaantallen zo gestegen’, grapt hij. Ondanks het succes van de campus betreurt Van Rumund het dat WUR de Aula in de stad heeft losgelaten. ‘Een promotie of inauguratie in zo’n iconisch gebouw in het centrum van de stad is iets speciaals.’

Geert van Rumund nam afgelopen maandag afscheid van de gemeente. Bij die gelegenheid werd hij benoemd tot ereburger van de stad. Een week geleden werd de Publiekshal in het gemeentehuis al omgedoopt tot Geert van Rumundplein. Het hele gesprek met Van Rumund is te lezen in het jongste nummer van Resource dat vandaag verschijnt.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.