Noodfonds voor studenten zit weer vol

Het noodfonds voor studenten in financiële problemen vanwege corona, zit weer vol.
Het corona noodfonds zit weer vol. Foto Shutterstock

Sinds de corona-uitbraak is er al bijna 120.000 euro opgehaald voor studenten die door de pandemie financiële ondersteuning nodig hebben.

De coronapandemie treft veel WUR-studenten in hun portemonnee. Een aantal van hen komt zelfs zo in de problemen dat het afstuderen in gevaar komt. Daarom werd al gauw na de corona-uitbraak een noodfonds opgericht om studenten financiële ondersteuning te bieden. Via crowdfunding werd er geld opgehaald voor dat fonds. ‘Heel de Wageningse gemeenschap sloeg de handen ineen’, vertelt Arianne van Ballegooij van het universiteitsfonds. ‘Van studenten tot alumni tot medewerkers tot de oma van een huidige student.’

Er werd 68.000 euro opgehaald. Van Ballegooij: ‘Inmiddels hebben we 33 studenten kunnen helpen om, ondanks hun financiële zorgen, toch af te kunnen studeren.’ Op de pagina van het noodfonds doen studenten die hulp hebben ontvangen (vaak anoniem) hun verhaal, net als enkele donateurs.

Begin dit jaar begon de pot van het noodfonds op te raken, vertelt Van Ballegooij. ‘Terwijl we wel geluiden ontvingen dat er nog steeds veel studenten in de problemen kunnen komen, zeker richting de maanden juni tot september, tijdens het afstuderen. Daarom zijn we een tweede crowdfundronde gestart.’

Tot 5000 euro

Het doel van die tweede ronde was om het totaalbedrag op 110.000 euro te krijgen. Dat bedrag is inmiddels ruim gehaald. ‘Dat is dus inclusief die 68.000 die we in de eerste ronde hebben opgehaald’, legt Van Ballegooij uit. ‘We verwachten dat na september de nood niet meer zo hoog zal zijn, omdat de eerstejaars die in coronatijd zijn begonnen, rekening hebben gehouden met de situatie. Laten we hopen dat dit genoeg is.’

Studenten die hulp aanvragen kunnen maximaal 5000 euro krijgen uit het noodfonds, maar de meesten vragen om minder. ‘Met een gering bedrag kun je mensen al enorm helpen’, aldus Van Ballegooij. Doneren kan nog steeds. ‘Hoe meer studenten we kunnen helpen, hoe beter.’

Van Ballegooij roept studenten met problemen op om zo snel mogelijk om hulp te vragen. ‘Worstel niet te lang zelf. Ga naar je studieadviseur of je decaan en vraag bij hen een intakegesprek voor financiële ondersteuning aan.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.