[no]WURries: M’n huisgenoten bakken er niks van

Mijn huisgenoten kunnen niet koken.

‘Door corona eet ik bijna elke dag samen met mijn huisgenoten en rouleert de kookbeurt elke dag. Helaas kan de helft van mijn huisgenoten niet echt koken. Zij gooien alles bij elkaar en het smaakt nergens naar. Een lekker sausje erbij is ook te veel gevraagd. Ik wil niemand kwetsen, maar het is gewoon echt niet lekker. Wat moet ik doen?’

Student uit Rijnveste

Moeder bellen

Op YouTube en tv vind je allerlei filmpjes en kookprogramma’s waarbij de chef laat zien hoe je lekkere gerechten klaarmaakt. Maak er samen met je huisgenoten een activiteit van waarbij jullie met z’n allen de keuken in duiken om zo’n gerecht na te maken. Geniet van de gezelligheid en een lekkere maaltijd! En mocht dat allemaal niet lukken, kun je altijd nog je moeder bellen voor een lekker recept.

Jolanda Meurs, medewerker Servicedesk Facilities

Samen koken

In coronatijd staat koken en eten bij veel mensen niet hoog op de prioriteitenlijst en zien ze het enkel als middel om voedingsstoffen binnen te krijgen. Best kans dat dus je huisgenoten niet doorhebben dat hun gerecht onsmakelijk is voor hun tafelgasten. Probeer daarom eens samen te koken in plaats van individueel te rouleren. Zo leren je huisgenoten van elkaar. Smaken verschillen, maar samen vinden jullie vast recepten waar iedereen aan tafel van kan genieten. Bovendien is samen koken veel leuker.

Colin de Bruijn, bachelorstudent International Land and Water Management

Plezier

Probeer erover te praten. Vinden je huisgenoten zelf wel dat ze lekker koken, of zijn ze tegen wil en dank meegegaan in deze afspraak? Plezier in koken en lekker eten op tafel zetten gaan vaak hand in hand. Als koken een corvee is, wordt dat lastig. Willen ze (van jou) leren om lekkerder te koken, ga dan af en toe samen koken. Als ze geen zin hebben om te koken, en jij geen zin meer hebt in hun eten, kun je ook voorstellen dat jijzelf vaker kookt. In ruil daarvoor doen zij dan de afwas of het schoonmaakcorvee.

Franciska Sprong, keukencoördinator Happietaria Wageningen 2021

Vaker koken

Als ze er niet veel van bakken, vinden ze koken misschien ook niet zo leuk. Je kan aanbieden om meer plekken in het rooster zelf in te vullen. Jij kan dan je kookhobby cultiveren terwijl iedereen, inclusief jijzelf, van je culinaire kunsten geniet. En wie weet inspireer je jouw huisgenoten dan om er eens een kookboek bij te pakken.

Bram, student Voeding en Gezondheid (volledige naam bij redactie bekend)

Appelmoes

Als jouw huisgenoten gewoon maar ingrediënten bij elkaar gooien, net als ik altijd doe, dan hebben ze waarschijnlijk weinig plezier in koken. Jij kan laten weten dat je graag kookt en voorstellen om het vaker te doen. Of, als je geen zin hebt om vaker achter het fornuis te staan, kun je wat appelmoes door het eten roeren. In de Hollandse keuken past dat overal bij.

Henry Abbink, pas afgestudeerd International Development Studies

Next WURry: Ik ben een Chinese student en krijg nare opmerkingen

Heb jij advies of tips voor deze Wurrier? Of heb je zelf goede raad nodig? Mail je tips of vraag (maximaal 100 woorden) vóór 13 mei naar resource@wur.nl tav noWURries.

Lees ook:

Je moet inloggen om een comment te plaatsen.