Weer wat wijzer – Verstoten oudervogels een jong dat naar mens ruikt?

Voor vogels is mensengeur niet zo van belang, aldus Marc Naguib, hoogleraar Gedragsecologie.
Illustratie Marly Hendricks

Het is zo goed bedoeld. Maar vogeltjes die uit het nest zijn gevallen, daar moet je met je vlerken van afblijven, leerde je vroeger als kind al. Want anders komt jouw mensengeur eraan en zullen de ouders het jong verstoten. Goedbedoeld advies, maar nonsens. ‘Vogels kunnen wel ruiken’, zegt Marc Naguib, hoogleraar Gedragsecologie. ‘Maar op een paar uitzonderingen na, zoals de bijna blinde kiwi die ‘s nachts eten zoekt en daarbij afhankelijk is van zijn neus, is het reukvermogen van vogels niet zo goed ontwikkeld als bijvoorbeeld hun gehoor. Wereldwijd worden veel studies gedaan waarbij jonge vogels uit het nest worden gepakt om ze te ringen en bloed af te nemen. Die worden altijd probleemloos teruggezet. Voor vogels is mensengeur dus niet zo van belang en ouders zullen hun jong niet verstoten.’
Wat je beter niet kan doen, is het jong verplaatsen.

Als je een jong terugzet, kijk dan eerst of het nest niet al leeg is

Marc Naguib, hoogleraar Gedragsecologie

‘Als jongen het nest verlaten moeten ze nog oefenen met vliegen’, zegt Naguib. ‘Soms belanden ze dan op de grond. Vaak zijn de ouders in de buurt en voeren ze hun jongen nog, maar ze komen meestal pas als jij weer uit het zicht bent. Dus houd het van een afstandje in de gaten. Mocht je de ouders niet zien, dan kan je het jong terugzetten. Kijk eerst of je nog andere kuikens in het nest ziet, want als het nest leeg is, is de kans groot dat de ouders niet meer terugkomen omdat hun nakomelingen zijn uitgevlogen.’
Als je denkt dat de ouders weg zijn, kan je de dierenambulance bellen of het jong naar het vogelasiel brengen. Naguib: ‘Een vogeltje met de hand grootbrengen is lastig, omdat ze vaak specifiek voedsel nodig hebben’. En hoe zielig ook, dood is onderdeel van het leven. Een pimpelmees krijgt niet voor niets gemiddeld tien jongen: acht sterven er voor ze volgroeid zijn. Naguib raadt af om nestkastjes te openen om kuikens te bekijken. ‘Dat kan stress opleveren, waardoor ouders het nest kunnen verlaten of kuikens te vroeg uitvliegen en dan sterven ze.’   

We worden dagelijks overspoeld met soms tegenstrijdige informatie. Hoe zit het nu precies? In deze rubriek geeft een wetenschapper antwoord op jullie prangende vragen. Door te vragen word je wijzer. Durf jij ‘m te stellen? Mail naar redactie@resource.nl

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.