Aurora ziet het licht

De bouw van Aurora, het nieuwe onderwijsgebouw, nadert de afronding. Resource nam alvast een kijkje en liet zich imponeren.
Foto: Anna den Hartog

Zoals nu zie je Aurora nooit meer. Met nog ruim twee maanden voor de boeg is het binnen nog een georganiseerde chaos. Maar de contouren tekenen zich al scherp af. Blikvanger van Aurora is de centrale vide die de bezoeker bij binnenkomst bijna overweldigt. De ruimte reikt tot aan het glazen dak op de vijfde verdieping.

Dat glazen dak zorgt voor licht, een lichtval die wordt versterkt door de naar boven toe terugwijkende terrassen van de verdiepingen. Op de tweede en vierde verdieping verbinden brede bruggen links met rechts. Licht dringt ook aan alle kanten binnen via het vele (driedubbele) glas van de gevels. Nu nog niet te zien is het groen. In ronde betonnen bakken op de begane grond komen twee acht meter hoge tropische kogelbomen (Bucida buceras). Dat lijkt misschien hoog, zegt bouwcoördinator en gids Eric van der Meer (Facilitair Bedrijf), maar de vloer van de bovenste verdieping ligt op 24 meter. Op de balustrades van elke verdieping komen bloembakken. Die balustrades zelf zijn overigens ook blikvangers. Ze zijn bekleed met betonnen panelen met een takken-print. De panelen binnen zijn dezelfde als de banden rondom aan de buitengevel zijn aangebracht. Langs die balustrades en op de bruggen komen studieplekken, mogelijk met een systeem dat aangeeft of en waar er nog vrije plekken zijn.

Beton, glas, staal en hout zijn de hoofdingrediënten van Aurora. Alle wanden en stalen kolommen zijn bekleed met
larixhout. Centraal in de hal is de trap naar de eerste verdieping. Liften zijn er wel, maar verscholen. Traplopen is de
norm, is de expliciete boodschap. De bouwer (Build 2 learn ULC Wageningen) moet Aurora op 1 juli opleveren. Dat gaat volgens Van der Meer lukken. Daarna wordt tot de start van het nieuwe collegejaar doorgewerkt om
het gebouw in te richten.

Rondkijken in Aurora? Ga naar Resource-online.nl en kijk naar de video die Anna den Hartog maakte van het gebouw.

Bekijk de fotoserie:

Aurora van buiten is vooral glas. Betonnen banden benadrukken de verschillende verdiepingen. De banden met takkenprint lopen door in de centrale hal van het gebouw. Foto: Anna den Hartog
Aurora telt een grote collegezaal met 450 zitplaatsen. De zaal kan in twee kleinere zalen worden opgedeeld. Door de ramen is er uitzicht op het Dassenbos. Foto: Anna den Hartog
De leslokalen zijn met 3,80 meter hoger dan elders op de campus. Op speciaal verzoek van de docenten. Ruimtelijkheid bevordert de leerprestaties, laat onderzoek zien. Twee van de leslokalen worden gebruikt voor de ontwikkeling van innovatieve lesmethoden. Foto: Anna den Hartog
Aurora is het eerste gebouw op de campus dat van het gas af is. WKO (warmte-koude-opslag) zorgt voor de temperatuur van lucht en water in het gebouw. De foto toont een deel van de machinekamer. Vloerverwarming (op 20 0C) vormt de basis van het systeem, de fijnregeling van de temperatuur in de lokalen vindt plaats via de ventilatielucht. Zonnepanelen op het dak leveren een deel van de benodigde elektriciteit. Foto: Anna den Hartog

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.