Zwanen koloniseren de campus

Er begint zich een zwanenkolonie te ontwikkelen op de campus. Twee paren broeden, een derde stel nestelt.
In de schaduw van Aurora broedt een zwaan. Foto: Roelof Kleis

Je kunt er de klok op gelijk zetten. Al sinds jaar en dag broeden er zwanen op de campus. Altijd op dezelfde plek, in het riet aan de oostelijke wal van de vijver bij Forum. Ook dit jaar is het stel weer neergestreken op die vertrouwde plek. Ze broeden al geruime tijd. Het zal niet lang meer duren voordat de eieren uitkomen. Niets nieuws dus onder de zon.

Aurora

Maar wacht, het stel is niet langer alleen. Ook de vijver bij het Dassenbos telt een paar broedende zwanen. Je moet het maar net weten, want het valt niet zo op. In de schaduw -letterlijk- van de nieuwbouw van Aurora heeft het stel een plekje gevonden. Ver van spiedende blikken, op die van de werknemers van bouwbedrijf Berghege na dan.

Het zwanenstel bij Forum trekt zich niks aan van de bouwwerkzaamheden naast het nest. Foto: Roelof Kleis

Wat beide stellen gemeen hebben: ze zijn onverstoorbaar en trekken zich niks aan van de drukte om hen heen. Pal naast het Forum-nest wordt al wekenlang gewerkt aan de WKO-installatie. Op amper tien meter van het nest wordt geboord, gegraven en gedrild met soms zware machines. Idem dito bij het Dassenbos, waar Aurora pal naast het nest verrijst.

Herrie

‘Onverstoorbaarheid hangt heel erg van de soort vogel af’, zegt ecoloog Wieger Wamelink. ‘Die bij Aurora heeft er zelf voor gekozen daar te nestelen. De bouw was al lang aan de gang. Bij Forum is er op mijn verzoek meteen een scherm neergezet, toen ze daar voor de WKO aan de gang gingen. Dat was kennelijk voldoende. En herrie deert hen kennelijk niet.’

Wat Wamelink wel opmerkelijk vindt, is dat de zwanenparen elkaars nabijheid verdragen. ‘Ik had verwacht dat de Forum-zwanen, net als vorig jaar, de anderen zouden wegjagen. Misschien is het familie en verklaart dat de tolerantie. Of het tweede stel is gekomen nadat de eerste al aan het broeden was, waardoor er geen tijd meer is om te vechten. Ze kunnen het nest niet alleen laten.’  

Ik had verwacht dat de Forum-zwanen, net als vorig jaar, de anderen zouden wegjagen

Wieger Wamelink, ecoloog en beheerder Lumen-tuin

En of het niet op kan, huist een derde stel zwanen op de campus. Hun territorium is de vijver bij Orion. Het stel is begonnen aan een nest, maar ogenschijnlijk is er niet veel haast om de kinderwens te vervullen. In dit rijtje vijvers blijft opmerkelijk genoeg die achter Lumen achter. Daar zijn nog nooit zwanen gesignaleerd.

Biologisch dood

Wamelink weet ook wel waarom: er is niks te eten. ‘De vijver is biologisch praktisch dood. Dat komt door de goudkarpers die er illegaal door vissers zijn uitgezet. Die hebben de hele vijver kaal gevroten. Er groeit vrijwel niks meer.’ Afgelopen jaar zijn de karpers er weliswaar uitgevist, maar het herstel laat nog op zich wachten. Wamelink: ‘En mogelijk zitten er toch nog een paar in.’

De zwanen zijn overigens niet de enige watervogels op de vijvers. Her en der tussen het riet broeden diverse paartjes meerkoeten. En sinds deze week schuifelen de eerste eendenkuikens al rond. 

Lees verder:

Tags:
#campus

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.