Elektrische deelauto voor WUR-medewerkers

Reizen voor je werk kan vanaf nu in een kekke elektrische BMW-deelauto.
De nieuwe elektrische deelauto BMW i3 De nieuwe elektrische deelauto BMW i3. Foto Roelof Kleis

Ze reden af en toe al eens voorbij op de campus. Maar gistermiddag was de officiële kick-off van een nieuw huursysteem. Werknemers van WUR kunnen voortaan in een elektrische BMW i3 naar hun afspraak elders in het land. Als ze tenminste met de auto willen. De auto’s zijn van deelautobedrijf Amber. Mobility Mixx is de leverancier van de dienst.

‘We willen een extra impuls geven aan duurzaam vervoer voor medewerkers, studenten en de omgeving door bijvoorbeeld elektrisch vervoer en reizen per fiets en OV te stimuleren’, zegt Annet de Haas, hoofd Location Facilities van het Facilitair Bedrijf van WUR. ‘Reizen per vliegtuig en eigen auto, zeker met fossiele brandstoffen, willen we terugdringen.’

De wielen

Met de entree van Mobility Mixx zet WUR het eigen wagenpark aan de dijk. Deelauto’s zijn duurzamer en makkelijker in het gebruik, zegt De Haas. Naar deelauto’s heb je geen omkijken, je betaalt alleen voor de ritten die worden gemaakt en de administratieve afhandeling is een stuk eenvoudiger. Het regelwerk doet Mobility Mixx.

‘Wij zijn de intermediair’, zegt directeur Harald Ernst van Mobility Mixx. ‘Zie ons als het platform dat de leveranciers aanstuurt. We hebben zelf niet de wielen.’ Die ‘wielen’ worden geleverd door onder meer Amber voor de personenauto’s en Europcar voor busjes. In het najaar komt daar mogelijk ook het gebruik van openbaar vervoer bij voor zakelijk reizen.

Het gebruik van de deelauto’s is niet verplicht. Reizen met de eigen auto mag. ‘Maar we willen natuurlijk wel graag dat iedereen hier gebruik van maakt’, zegt De Haas.

Fiets

Naast deelauto’s komen er ook deelfietsen op de campus. ‘Rond de zomer komen er elf hubs [verzamelplaatsen, red.] op de campus voor deelfietsen’, zegt De Haas. ‘Die fietsen zijn bedoeld voor verplaatsingen op de campus en in Wageningen. Op de Campus hoeven ze niet teruggebracht te worden naar de plek waar je ze hebt gehaald.’ Dat laatste geldt overigens ook voor de gehuurde auto’s. Ook die kun je weer inleveren bij een (andere) hub.

PRAKTISCHE INFO:
Voor het maken van een reservering is een account nodig bij Mobility Mixx. De registratie vindt plaats met het WUR-mailadres. Mederwerkers kunnen terecht op intranet. Het is de bedoeling dat in de toekomst ook studenten en omwonenden gebruik kunnen maken van de deelauto’s.
Organisaties in de regio die willen aansluiten op dit deelvervoerconcept kunnen hier meer informatie vinden.

Lees ook:

Je moet inloggen om een comment te plaatsen.