Wetenschappers voeren actie om de klimaatcrisis hoog op de politieke agenda te krijgen

De klimaatcrisis vraagt om ingrijpende maatregelen, vinden vooraanstaande wetenschappers.
Ignas Heitkönig tijdens het klimaatalarm eerder deze maand.

Wetenschappers van over de hele wereld voeren vier dagen lang actie voor het klimaat. Er is veel kennis aanwezig over klimaatverandering, zeggen zij, maar er gebeurt nauwelijks iets om het tegen te gaan.

De actie, met de naam Scientist Rebellion, duurt van 25 tot en met 28 maart. Wetenschappers zullen in die periode op verschillende manieren actie voeren om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis. Sommige wetenschappers zullen een paar dagen in hongerstaking gaan, ‘burgerlijk ongehoorzaam’ zijn door tijdens colleges aandacht te besteden aan klimaatactie in plaats van het vak dat ze geven, of via social media kennis delen over de urgentie van het probleem. 

Die urgentie wordt benadrukt in de open brief over de actie, die ook door WUR-wetenschappers is ondertekend. Het tempo waarmee diersoorten uitsterven, zo valt te lezen in de brief, zal ervoor zorgen dat ecosystemen over de hele wereld op korte termijn zullen instorten, met catastrofale gevolgen voor de mensheid. Daarnaast zullen hittegolven, droogte, en de stijging van de zeespiegel ervoor zorgen dat er enorme problemen ontstaan in voedselzekerheid. Hoe kan het dat regeringen maar treuzelen met maatregelen nemen, vragen de actievoerders zich af.

In Wageningen doen meerdere onderzoekers en docenten mee aan de actie, onder wie universitair docent Rechtsantropologie Michiel Köhne, Johan de Jong, promovendus bij Bosecologie en Bosbeheer en universitair docent Wildlife Ecology and Conservation Ignas Heitkönig. We spraken Heitkönig tijdens zijn tweede dag vasten. 

Waarom doe je mee aan deze actie?

‘De klimaatcrisis is niet iets wat er aan zit te komen in een verre toekomst. We zitten er nu al dik in, maar er wordt veel te weinig urgentie aan gegeven. Elke dag verschijnen er nieuwe onderzoeken naar biodiversiteitsverlies en klimaatverandering. Het aantal onderzoeken neemt exponentieel toe, terwijl de biodiversiteit exponentieel afneemt, zou je haast zeggen. Er is wetenschappelijk geen speld tussen te krijgen. Maar wat wij aan kennis hebben, vertaalt zich niet in beleid.’ 

Hoe kan dat?

‘Dat is voor mij een volslagen raadsel. In de grondwet staat dat de regering moet zorgen voor de veiligheid van zijn burgers. Ze zijn verplicht er iets aan te doen, maar het gebeurt niet. Of in veel te kleine, geleidelijke stappen, waardoor het te lang duurt. Het afgelopen jaar hebben we allemaal gezien dat het mogelijk is harde ingrepen te doen en impopulaire maatregelen door te voeren. We maken het al een jaar mee! Toch lukt dat wel als het gaat om een virus, maar niet als het gaat om de klimaatcrisis.’

Op welke manieren voer je actie deze dagen?

‘Ik deel informatie over de actie, en over klimaatverandering, op social media. Daarnaast heb ik nu al bijna twee dagen niet gegeten. Hongerstaking zou ik het eigenlijk niet kunnen noemen, dat is extremer, maar ik neem geen vast voedsel tot me. Ik drink wel thee en fruitsap. Vanavond eet ik weer, dat is dan 48 uur geleden. Het gaat eigenlijk verbazingwekkend goed. Het is niet alsof ik enorm aan het lijden ben. Ik doe gewoon mijn werk, heb consultaties met studenten, het gaat me makkelijker af dan ik gedacht had eigenlijk. Ik hoor mijn maag wel knorren hoor, maar het is niet zo dat ik me niet kan bedwingen naar de koelkast te rennen.’

Lees hier meer over de actie van Scientist Rebellion. 

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.