Open access schiet aardig op

Bijna driekwart van alle peer-reviewed artikelen van WUR zijn inmiddels vrij toegankelijk voor iedereen.

Dat laten de jongste cijfers van het Open Access Support van WUR Library zien. De cijfers zijn in vijf jaar tijd verdubbeld. De cijfers voor artikelen waarvan een WUR-onderzoeker het aanspreekpunt is, zijn nog iets gunstiger. Van deze artikelen, iets meer dan de helft van het totaal, was het afgelopen jaar al 84 procent open access.

Big Deals

De Nederlandse wetenschap zou in 2020 al volledig open access moeten zijn. Die streefdatum is niet gehaald. Toch is bibliothecaris Hubert Krekels blij met de cijfers. ‘Wij hebben best veel bereikt. Door samen met de VSNU zogeheten big deals te sluiten met grote uitgeverijen zijn we al ver gekomen.’ Maar die overeenkomsten dekken lang niet alle journals.

Of we echt ooit bij 100 procent uitkomen, vraag ik me af

Hubert Krekels, bibliothecaris

‘Er verschijnen ook veel artikelen in journals van kleinere uitgeverijen, waar we geen overeenkomst mee hebben’, zegt Krekels. ‘Of bij uitgeverijen die de overstap naar open access niet willen maken.’ Dat maakt het lastig om volledig open access te halen tegen aanvaardbare kosten. Als alternatief is daarom het zogeheten green open access ontwikkeld.

Zelf online zetten

Bij de ‘groene’ variant mag de auteur met een beroep op de Nederlandse auteurswet (het Taverne-amendement) na een embargo van drie tot zes maanden het artikel zelf online zetten. WUR doet dat via de eigen database Research@WUR. De bibliotheek start binnenkort een campagne om deze nieuwe optie onder de aandacht te brengen.

Met die optie hoopt Krekels nog wat dichter bij 100 procent open access te komen. ‘Maar of we echt ooit bij 100 procent uitkomen, vraag ik me af.’ Op donderdag 8 april houdt Open Access Support van 09.00-09.45 uur een online Q&A-sessie over de jongste stand van zaken. Voor personeel van WUR is er een Open Access Publishing groep op intranet. 

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.