‘Stop ontbossing met ons geld’

Personeel van WUR wil dat pensioenfonds ABP stopt met het investeren van hun geld in ontbossing van de Amazone.
Foto: Shutterstock

Dat staat in een petitie die inmiddels door meer dan 430 hoogleraren, onderzoekers en ondersteunend personeel is ondertekend. In de petitie wordt de raad van bestuur (RvB) van WUR opgeroepen samen op te trekken tegen het ABP. De RvB heeft inmiddels toegezegd het gesprek met de ondertekenaars aan te gaan. Dat gesprek met RvB-lid Rens Buchwaldt vindt volgende week plaats.

Ethisch ongemakkelijk

Investeren in ontbossing gaat volgens de ondertekenaars van de petitie niet samen met datgene waar WUR voor staat in onderzoek en onderwijs. ‘Het is moeilijk en ethisch ongemakkelijk om les te geven over en onderzoek te doen naar de gevolgen van ontbossing voor de samenleving en het milieu, terwijl tegelijkertijd namens ons in ontbossing wordt geïnvesteerd.’ 

Met die investeringen wordt gedoeld op de veeteelt in de Amazone, de grootste drijvende kracht achter de ontbossing. Het ABP onderneemt volgens de ondertekenaars niet genoeg actie om ontbossing tegen te gaan. Het ABP blinkt volgens hen sowieso niet uit in duurzame investeringen. De ondertekenaars roepen op tot meer transparantie in dit dossier.

Boodschap

De initiatiefnemers achter de petitie (de hoogleraren Marielos Pena Claros en Edward Huijbens, en de onderzoekers Bas Verschuuren, Margriet Goris. Verina Ingram en Jelle Behagel) zijn blij met het toegezegde gesprek met de rvb. Zij willen dat de leiding van WUR zich achter de actie schaart. De bedoeling is dat ook andere universiteiten zich aansluiten, zodat een breed gedragen boodschap richting het ABP gaat.

Het ABP is een pensioenfonds voor mensen die werken bij de overheid of in het onderwijs. WUR is verplicht aangesloten bij het ABP. Het ABP ligt met enige regelmaat onder vuur. Vorig jaar nam een groep WUR-mensen stelling tegen de investeringen in de olieboringen in het noordpoolgebied.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.