Buitengewoon hoofddocent Erfgoed-ontwikkeling

Elyze Storms-Smeets gaat de beoogde buitengewone leerstoel voor de ontwikkeling van cultureel erfgoed bekleden.

Het gaat om de buitengewone leerstoel CEPRO, dat staat voor Cultureel Erfgoed en Ruimtelijke Participatieve Ontwikkeling. De functie is ondergebracht bij de leerstoelgroep Landschapsarchitectuur en Ruimtelijke Planning. Storms is voorlopig nog universitair hoofddocent en zal toewerken naar de titel buitengewoon hoogleraar.

Koloniën van Weldadigheid

Bijzonder aan de nieuwe leerstoel is dat die verbonden is aan een specifieke gemeente. De Drentse gemeente Westerveld (Havelte, Dwingeloo, Diever en Vledder) is initiatiefnemer/sponsor en het belangrijkste werkterrein van de leerstoel. Tot het erfgoed van Westerveld behoren twee nationale parken en de Koloniën van Weldadigheid Frederiksoord en Wilhelminaoord.

Nederlandse gemeenten staan voor ingrijpende opgaven. Het klimaat verandert, de dorpen krimpen en de overgang naar een duurzame samenleving wat energiegebruik en landbouw betreft. Die veranderingen raken ook het beheer en gebruik van het cultureel erfgoed. In zogeheten living labs gaat Storms-Smeets samen met alle betrokkenen werken aan veranderingen, zoals het terugdringen van het energiegebruik van monumentale panden.

Buitenplaatsen

Ook de herbestemming van monumentale gebouwen en het bijbehorende landschap horen tot de onderwerpen die worden aangepakt. Storms-Smeets studeerde historische geografie in Utrecht en Durham en promoveerde in Leeds op de geografie van historische buitenplaatsen en landgoederen. Zij werkt sinds 2007 bij het Gelders Genootschap als senior adviseur erfgoed.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.