WUR-student tiktokt over klimaat met EcoTok

WUR-student Abbie Richards beheert EcoTok, een populair TikTok-account over klimaatverandering.
WUR-student Abbie Richards op TikTok WUR-student Abbie Richards. Foto: Abbie Richards.

TikTok is een social media-platform met wereldwijd meer dan een miljard gebruikers. Leden kunnen video’s maken van maximaal een minuut en gebruikers kunnen hun favoriete leden volgen. Abbie Richards, een 24-jarige WUR-masterstudent Climate Studies beheert EcoTok, een populair TikTok-account over klimaatverandering.

Wat is EcoTok?

Abbie Richards: ‘EcoTok is een gezamenlijk TikTok-account dat beheerd wordt door achttien makers die allen ook een persoonlijk account hebben. Op EcoTok plaatsen we milieuvideo’s. Het team bestaat uit mensen van verschillende achtergronden. Sommigen zijn scholier, anderen student en weer anderen hebben een zero waste-bedrijf. Wat we gemeen hebben is betrokkenheid bij het milieu en de wens anderen daarover te informeren. Iedereen in het team maakt zijn eigen inhoud voor het EcoTok-account. We hebben inmiddels zo’n 90.000 volgers en meer dan 1,2 miljoen likes.’

Wat hopen jullie te bereiken?

‘Veel accounts van milieubeschermers op TikTok hebben een hoog sensatiegehalte of ze overspoelen kijkers met problemen zonder oplossingen te bieden. Wij willen vooral informeren. Via onze video’s proberen we over verschillende onderwerpen uitleg te geven. Op dit moment werk ik bijvoorbeeld aan een video waarin ik koolstofopvang uitleg, maar we hebben ook video’s over ethisch investeren, duurzaam transport, voedselverspilling, je eigen voedsel verbouwen, consuminderen, hoe je soep maakt van groenteresten, enzovoorts. Toen ik een WUR-vak volgde over zeewier verbouwen, maakte ik een liefdesbrief voor zeewier: een korte video met enkele bijzondere weetjes over zeewier. Onze mariene bioloog Carissa maakte een serieuze video over het bleken van koraal, gewoon wat ouderwetse wetenschapscommunicatie.’

Hoe leg je in één minuut koolstofopvang uit?

‘Dat is de uitdaging. Het is een complex onderwerp, dus de video bevat weinig nuance. Maar wij streven er niet naar om álles over koolstofopvang uit te leggen aan onze kijkers, maar om een zaadje te planten. Veel mensen hebben nog nooit van koolstofopvang gehoord. We brengen het onderwerp onder de aandacht bij de kijkers en geven ze en beetje kennis mee.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.