LED’s kunnen planten weerbaarder maken

Lichtkleur heeft invloed op groei, fotosynthese en weerstand tegen insecten.
Foto: Shutterstock.

De Wageningse promovendi Martina Lazzarin, Davy Meijer en Mara Meisenburg spelen met LED-licht. Of beter gezegd: met lichtkleuren, zoals ultraviolet, blauw, rood en ver-rood licht. Meer of minder van die lichtfrequenties beïnvloeden de plant.

Lazzarin kijkt naar het effect op de fotosynthese, Meisenburg naar het effect op het verdedigingsproces en afweerstoffen in de plant en Meijer naar het effect op plaaginsecten en hun natuurlijke vijanden. Hun vermoeden: je kunt met LED-licht de weerstand van planten tegen insecten verhogen.

Ver-rood

Eerst hebben ze de bestaande kennis op een rij gezet, in een review-artikel in Trends in Plant Science. Met name ver-rood licht is een factor van betekenis. Planten gebruiken ver-rood licht om te zorgen dat ze sneller groeien dan de omringende planten, met wie zij concurreren om licht. Die groei gaat ten koste van de weerbaarheid. Rood licht gebruiken de planten voor fotosynthese, maar biedt ook bescherming tegen ziektes en plagen. Door met de lichtfrequenties te spelen, hopen de onderzoekers weerbare kasplanten te maken.

Je kan licht zien als een onderdeel van biologische gewasbescherming

Davy Meijer

Zover is het nog niet. Ze moeten namelijk eerst begrijpen wat de precieze invloed van de lichtfrequenties is. Meisenburg zoekt uit welke afweerstoffen en hormonen in de plant de weerstand tegen insecten verhogen en welke verlichting zorgt voor toename van deze stoffen. Daarbij kan ze niet onbekommerd rood licht toedienen, want teveel rood licht zorgt voor lichtstress bij planten. Ze zoekt dus naar een balans, waarbij ondertussen ook de productie op peil blijft.

Fotosynthese

Lazzarin onderzoekt de effecten van ver-rood licht op fotosynthese. Hoewel deze frequentie de weerstand tegen insecten vermindert, heeft het wel een positief effect op de groei en de weerstand tegen lichtstress.

Meijer verdiept zich in de effecten van de LED’s op witte vlieg en spintmijten in de tomatenteelt. Hij vermoedt dat de juiste lichtsamenstelling de aantallen van deze plaaginsecten sterk kan verminderen. ‘Je kan licht zien als een onderdeel van biologische gewasbescherming.’

Het effect van ver-rood licht op de plantengroei in beeld.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.