Zeeschildpad filmt eigen gedrag (video)

Jonge groene zeeschildpadden worden agressiever doordat toeristen ze bijvoeren.
Foto: Shutterstock

Dat ontdekte Fee Smulders, promovendus Aquatische Ecologie en Waterkwaliteitsbeheer. De groene zeeschildpad wordt al bedreigd door klimaatverandering en verlies van leefgebieden. Toeristen dragen daar ook nog een steentje aan bij zo blijkt uit het onderzoek.

De onderzoekers plaatsten camera’s – TurtleCams – met GPS op de rug van vijf dieren in de Bahama’s en filmden het gedrag. Naast een aanpassing in het dieet, ontdekten de wetenschappers een verandering in gedrag bij de groene zeeschildpadden. Deze normaal kalme zeedieren vertoonden agressief gedrag naar elkaar en naar toeristen. ‘Waarschijnlijk verwarden de dieren handen of vingers met voedsel’, denkt Smulders.

Daarnaast berekenden de onderzoekers dat de dieren door bijvoeren veel minder zeegras aten. De dieren worden niet alleen tammer, maar ook afhankelijk van ander voedsel dat in het wild niet altijd voorhanden is. Je ziet onder meer dat toeristen de dieren inktvis voeren, geen onderdeel van het dieet van de groene zeeschildpad, die normaal zeegras eet. ‘Het is niet gunstig dat de dieren zo tam zijn’, zegt Smulders. ‘Het vergroot de kans op verwondingen door bijvoorbeeld bootschroeven en het maakt de dieren kwetsbaar voor stropers.’
Het is voor het eerst dat wetenschappers dit soort camerabeelden maakten om de interactie tussen dieren en toeristen vast te leggen.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.