Studentenpeiling: ‘meer financiële zorgen en meer verdovende middelen’

Bijna een op de drie studenten heeft financiële zorgen in de coronacrisis.
De lockdown heeft een enorme impact op studenten, blijkt uit het rapport. Beeld Shutterstock.

Dat staat in een rapport dat ‘Lieve Mark’ heet, waarin de uitkomsten van drie verschillende enquêtes onder in totaal 7.750 studenten bijeen zijn gebracht. Ook staan er suggesties in voor verbetering van de coronamaatregelen.

De makers zijn studenten uit Leiden, Delft en Utrecht. Ze noemen zich ‘Studenten Onderzoeken Samen’, oftewel S.O.S. Ze krijgen hulp van de landelijke studentenorganisatie ISO (Interstedelijk Studenten Overleg). Het rapport leest soms meer als een hartenkreet aan de minister-president (‘Lieve Mark’) dan als een onderzoek. De lockdown heeft een enorme impact op studenten, is de rode draad.

Verdovende middelen

Zo’n 1.250 studenten is gevraagd naar het gebruik van verdovende middelen sinds het uitbreken van de coronacrisis. Een op de vijf is meer gaan drinken, een op de tien gebruikt meer drugs en nog eens 12 procent doet dat allebei.

Financiële zorgen zijn er ook bij bijna een op drie. Deze studenten zijn hun bijbaan kwijtgeraakt of konden minder werken door de coronapandemie. Een hogere studieschuld door vertraging in de opleiding? Die zorg noemt bijna niemand.

Stages en studentpsychologen

De studenten doen ook suggesties. Voor het onderwijs vragen de studenten om meer studentpsychologen en meer stages bij de overheid. Daarnaast zou een cursus online onderwijs voor sommige docenten geen overbodige luxe zijn, volgens het rapport.

De makers van het rapport willen graag meedenken met de overheid over de impact van de maatregelen op studenten en over de mogelijkheden voor een slimme terugkeer naar het normale leven, of zoals zij het noemen: de intelligent open-up.

Avondklok

Ondertussen maken studentenvakbonden zich zorgen over de avondklok. Volgens studentenvakbond LSVb staat het water jongeren aan de lippen. ‘Steeds vaker kloppen studenten bij ons aan met klachten variërend van lusteloosheid tot sombere gevoelens. Met een avondklok zou het laatste beetje vrijheid hen ook nog eens worden afgenomen.’

Het ISO maakt zich ook zorgen over studentenwelzijn, maar trekt de avondklok niet in twijfel. ‘Als mensen die er verstand van hebben besluiten dat een avondklok noodzakelijk is voor de bestrijding van het virus, wie zijn wij dan om het beter te weten?’, zegt ISO-voorzitter Dahran Çoban.

Zowel het ISO als de LSVb pleiten ervoor dat fysiek onderwijs zo veel mogelijk doorgaat. Sneltesten en het inhuren van externe les- en tentamenruimtes kunnen daar volgens het ISO aan bijdragen.

Lees ook:

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.