Vijf goede redenen voor Engelstalig onderwijs

Opleidingen moeten aan minstens twee van vijf voorwaarden voor Engelstalig onderwijs voldoen.
Studenten in de collegezaal met op de achtergrond de leraar Foto: Marte Hofsteenge

Engelstalige opleidingen aan de universiteiten die niet aan minstens twee van vijf voorwaarden voldoen, moeten weer omschakelen naar het Nederlands. Dat staat in een regeling die minister Van Engelshoven op 15 januari naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het is de bedoeling dat de nieuwe regels per 1 september ingaan.

Demissionair

Het is maar de vraag of dat gaat gebeuren, want vrijdag is het kabinet gevallen. Het regeert nu demissionair. Het is de gewoonte om dan geen omstreden wetsvoorstellen te behandelen, ook niet in de Eerste Kamer. Het bijbehorende wetsvoorstel, Taal & Toegankelijkheid, is zeker omstreden. Het kwam wel door de Tweede Kamer, maar GroenLinks, PvdA, PVV en FvD stemden tegen. De Eerste Kamer moet het wetsvoorstel nog behandelen, maar de kans is aanwezig dat de senatoren op de pauzeknop drukken.

Arbeidsmarkt

Volgens de regeling moeten Engelstalige opleidingen voldoen aan minstens twee van de volgende vijf redenen:
1) het onderwijs is bijzonder internationaal georiënteerd;
2) de arbeidsmarkt voor de afgestudeerden is internationaal;
3) interculturele uitwisseling is vereist voor het verwerven van bepaalde kennis, inzichten en vaardigheden;
4) de opleiding werkt nauw samen met overwegend anderstalige bedrijven, instanties of onderwijsinstellingen, of;
5) docenten met de benodigde expertise zijn voornamelijk anderstalig.

Toetsing

Toetsing aan deze regels is niet nodig als er economische omstandigheden zijn die om een hogere instroom van buitenlandse studenten vragen, blijkt uit de regeling. Ook university colleges en tweejarige onderzoeksmasters hoeven geen toestemming te vragen voor anderstalig onderwijs. Daarmee hebben alle Wageningse masters alvast toestemming.

(niet) Streng

Belangstellenden konden vooraf commentaar geven op de regeling: hij stond online voor een ‘internetconsultatie’. Actiegroep Beter Onderwijs Nederland vond dat de regeling niet streng genoeg is. Op deze manier komen zo ongeveer alle opleidingen door de zeef, meent BON. Universiteitenvereniging VSNU vindt de regeling juist te streng. Eén reden zou genoeg moeten zijn om Engelstalig onderwijs te verzorgen, stelt de VSNU.

Uiteindelijk moeten commissies van deskundigen in visitaties per opleiding het oordeel vellen, waarna kwaliteitsbewaker NVAO het stempel van goedkeuring kan verlenen. Zo gaat het ook met andere kwaliteitseisen, legt de minister uit.

Nederlands

In de regeling staat verder dat Engelstalige opleidingen tevens de ‘uitdrukkingsvaardigheid’ van hun studenten in het Nederlands moeten bevorderen, bijvoorbeeld door middel van schrijfcursussen en taaltoetsen. De Nederlandse Taalunie gaat een ‘referentieniveau’ vaststellen: een taalniveau dat je in het algemeen van hoogopgeleiden zou mogen verwachten.

Lees ook:

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.