[no]WURries: Career suicide

Is stoppen met promotieonderzoek career suicide?

Werkplezier-suicide

‘Stoppen career suicide? Doorgaan betekent eerder ‘werkplezier-suicide’! Ik geloof dat mensen groeien wanneer zij van hun werk houden, of er tenminste plezier in hebben. Natuurlijk moet je niet na een week al stoppen, maar als het werk je geen voldoening of plezier brengt, zou ik adviseren om op zoek te gaan naar wat anders. Als je je het kunt veroorloven, stel voldoening dan boven prestige, salaris en zelfs je opleidingsniveau. Maar mijn visie is wellicht die van een bevoorrechte Westerling.’

Maartje van der Knaap, docent Milieubeleid

Alternatieven

‘Bijna iedere promovendus zit er weleens doorheen. Als je het permanent niet naar je zin hebt, kan dat komen door je onderwerp, doordat onderzoek doen je niet ligt, je vervelende collega’s hebt of een lastige begeleider. Je kunt je onderwerp bijstellen of een extra promotor erbij vragen. En stoppen kan natuurlijk ook! Als onderzoek je passie is, maak je zeker nog kans op een andere promotieplek. Maar ook buiten de universiteit zijn volop leuke banen. Daarnaast bieden alle onderzoeksscholen ondersteuning aan promovendi. Als je bij WIMEK zit, kun je bij mij of Peter Vermeulen terecht.’

Judith Westerink, WIMEK PhD mentor

Praat erover

‘Mijn advies is om goed bij jezelf na te gaan waarom je het niet naar je zin hebt. Bespreek dat ook met mensen die je vertrouwt, zoals een goede collega of je begeleider. Wellicht zien zij andere mogelijkheden of bieden ze een nieuw perspectief. Realiseer je ook dat stoppen niet gelijk staat aan mislukken. Van iedere stap in je carrière leer je iets over jezelf.’

Etske Bijl, universitair docent Food Quality and Design

Passen

‘Ik raad je aan om je problemen met je begeleider te bespreken. Als de drempel daarvoor te hoog is, kun je ook een vriend of iemand binnen WUR in vertrouwen nemen. Bijvoorbeeld iemand die ervaring heeft met promovendi. Als dan blijkt dat het promotietraject niet goed bij je past, lijkt het me verstandig om er niet mee door te gaan.’

Wijbrand Ouweltjes, onderzoeker Dierenwelzijn en Gezondheid

Geluk

‘Denk eens goed na over welk aspect van het promoveren je het zwaarst valt. Misschien is het probleem te verhelpen met een paar veranderingen of tips. Je kunt ook proberen te bedenken wat voor werk, onderwerp of werksfeer je aanspreekt en hoe jouw professionele toekomst eruit zou kunnen zien. Stoppen met het promotieonderzoek geeft jou tijd om op zoek te gaan naar een loopbaan die bij je past en die je op de lange termijn gelukkiger maakt.’

Ixchel Gilbert Sandoval, promovendus Toxicology

Next WURry: onzinreacties

Heb jij advies of tips voor deze Wurrier? Of heb je zelf goede raad nodig? Mail je tips of vraag (maximaal 100 woorden) vóór 19 januari naar resource@wur.nl tav noWURries.

Lees ook:

Je moet inloggen om een comment te plaatsen.