Puzzelen met bieb-parels

Legpuzzels zijn 'hot' tijdens lockdown. Speciale Collecties van de bibliotheek heeft er online een aantal klaar staan.

Op de site Jigidi staan negen online legpuzzels van om en nabij de honderd stukjes met voorbeelden van wat Speciale Collecties in huis heeft. Fraaie illustraties van min of meer beroemde tekenaars, schilders en cartografen. Uiteraard werk van illustrator Maria Sibylla Merian. En de afgebeelde kleurige kolibries van de grote Duitse natuurvorser Ernst Haeckel.

Zichtbaarder

De puzzels maken deel uit van de pogingen van de bibliotheek om Speciale Collecties zichtbaarder te maken. ‘Buiten Wageningen zijn we bekender dan binnen Wageningen en dat is jammer’, zegt conservator Speciale Collecties, Erfgoed en Kunst Liesbeth Missel. ‘Ook met onze exposities in de bibliotheek trekken we vooral mensen van buiten de universiteit.’

Buiten Wageningen zijn we bekender dan binnen Wageningen en dat is jammer

Liesbeth Missel, conservator Speciale Collecties

Om daar iets aan te doen is dit jaar een programma gestart om de collecitie meer in beeld te brengen. ‘In Helix bijvoorbeeld zijn twee vitrines geplaatst met levensechte gipsen kopieën van fruit.’ Door corona vielen die pogingen in het water. Op zoek naar andere manieren stuitte Missel op Jigidi, een site waar je online legpuzzels kunt creëren.

Tentoonstelling

John Bergmans, 1927. (Archief Koen Visser)

Door de corona-uitbraak zijn ook de reguliere tentoonstellingen van Speciale Collecties in de bibliotheek naar online verplaatst. Daar is bijvoorbeeld een tentoonstelling te vinden over tuinarchitect en plantenkenner John Bergmans (1892-1980).

Als bijdrage aan de (door corona afgelaste) viering van 75 jaar bevrijding zijn 34 luchtfoto’s geselecteerd die destijds door de RAF zijn genomen. De luchtfoto’s komen uit een omvangrijke (ruim 94.000 foto’s ) collectie RAF-luchtfoto’s uit de Tweede Wereldoorlog die WUR beheert. De geselecteerde foto’s laten onder meer de Wageningse woonwijk Hamelakkers (De Sahara) zien na het vergissingsbombardement door de geallieerden op 17 september 1944. Bij dat bombardement (160 fragmentatiebommen) vielen 40 doden.

Voor de al genoemde botanisch kunstenaar Merian is naast de legpuzzel nog meer aandacht in een filmpje dat net online is. Hierin besteedt Missel aandacht aan haar reis naar Suriname in 1699. Haar onderzoek naar insecten daar kreeg zijn weerslag in een beroemd platenboek dat in 1705 verscheen. Zij was de eerste die Zuid-Amerikaanse insecten, amfibieën en reptielen bestudeerde.   

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.