Column: Droom

Vincent heeft de droom om ooit zelf koeien te houden.

Onderaan deze columns, in het stukje bij mijn naam, staat dat ik ervan droom om op een dag zelf een paar koeien te kunnen houden. Iemand vroeg pas of ik niets beters had kunnen verzinnen. Iets beters dan een koe? Nee dus.

In de laatste jaren van mijn studie ben ik telkens in projecten beland op het raakvlak van rundveehouderij en natuurbehoud. Nu, met mijn promotieonderzoek, is dat niet anders. Steeds maar weer die koeien, zeggen sommige vrienden. Ik vind het allesbehalve erg. Waar mensen, koeien en natuur samenkomen, is – ondanks alles – een hoop moois mogelijk.

Om echt iets van dat samenspel te begrijpen, is het essentieel om regelmatig buiten te komen. Om met boeren en andere betrokkenen te praten. Naar vogeltjes en plantjes te kijken. Maar soms vraag ik me af of dat voor mij wel genoeg is. Of ik op een dag niet gewoon zelf een paar koeien moet gaan houden. Zelf dat raakvlak tussen landbouw en natuur opzoeken – al is het op nog zo’n onbenullig kleine schaal.

Neem later gewoon wat dwerggeitjes, zeggen ze dan. Veel makkelijker

Natuurlijk weet ik ook wel dat ik prima onderzoek naar rundveehouderij kan doen zónder zelf koeien te houden. En dat het houden van een paar koeien me bovendien geen enkel inzicht geeft in de keuzes waar ‘echte’ koeienboeren voor staan. Toch kriebelt er iets bij de gedachte aan eigen koeien.

Toch wordt het me langs alle kanten afgeraden. Je kunt over het krijgen van kinderen praten alsof dat de normaalste zaak van de wereld is, maar begin over een paar koeien en de meeste mensen zien alleen maar bezwaren. Neem later gewoon wat dwerggeitjes, zeggen ze dan. Veel makkelijker.

Eigen koeien lijken al gauw onbereikbaar. Zeker als je, zoals ik, zelf niet van een boerderij komt. Er komt natuurlijk ook veel bij kijken. En eerlijk is eerlijk, ik weet ook helemaal niet hoe ik dat allemaal vorm zou moeten geven, met die koeien. Zeker niet in de nabije toekomst. Maar ooit, ooit moet dat toch mogelijk zijn?

Vincent Oostvogels (25) zit in het eerste jaar van zijn promotieonderzoek naar biodiversiteitsherstel in de melkveehouderij. Hij droomt ervan om op een dag zelf een paar koeien te kunnen houden.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.