Eindelijk effectieve killer van vogelmijt

Verwarming van de kippenstal tot minimaal 45º C doodt alle vogelmijten.
Foto: Shutterstock

Als pluimveehouders hun stal verwarmen tot minimaal 45oC voor de komst van een nieuwe koppel legkippen, dan gaan alle vogelmijten die zich dan in de stal bevinden dood. Dat blijkt uit onderzoek van WUR.

Kieren

De vogelmijt is een lastig te bestrijden plaag voor de pluimveehouder. De bloedluis zit in kieren en spleten en kruipt ’s nachts naar de kippen op stok om bloed te zuigen. Bestrijdingsmiddelen hebben weinig effect in een stal met grote hoeveelheden stof waarin de vogelmijt zich verschuilt in gaten en kieren, bleek uit eerder Wagenings onderzoek.

Verwarmen

Verwarmen van de stal tussen twee legronden biedt perspectief, blijkt uit WUR-onderzoek. Onderzoeker Monique Mul en twee MSc. studenten plaatsten nylon zakjes met vogelmijten of hun eieren in vier lege pluimveestallen op zes verschillende plekken, bijvoorbeeld in kieren (tussen twee houten planken), bij de luchtinlaat of onder een laagje mest. Daarna werd de schuur met een pellet-kachel verhit tot minimaal 45oC. Deze temperatuur werd minstens 48 uur vastgehouden. Na afloop bleek dat de alle vogelmijten en eieren dood waren.

Tussendoor

Verwarmen van legpluimveestallen is een effectieve methode om vogelmijt te bestrijden, concluderen Mul en haar medeauteurs in het tijdschrift Veterinary Parasitology. Pluimveehouders houden hun koppel leghennen 80 tot 90 weken, daarna vervangen ze die. Door de stal tussendoor steeds te verwarmen, is de vogelmijt beter beheersbaar.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.