Van AZC naar WUR: gratis vakken voor asielzoekers

Wageningen University biedt via het project WURth-while een aantal gratis vakken aan voor asielzoekers.
Rania Hayiou (rechts) met haar buddy Sifra Eigenraam. Foto Duncan de Fey

Wageningen University biedt via het project WURth-while een aantal gratis vakken aan voor asielzoekers. De bedenkers hopen ermee te bereiken dat mensen zich weer even gewoon student voelen in plaats van vluchteling. Een buddy helpt de deelnemers op weg.

‘De wachttijd voor een verblijfsvergunning is erg lang. Ik wil die tijd graag nuttig besteden’, vertelt Rania Hayiou (29), vluchteling uit Syrië. Zij is een van de deelnemers deze periode aan WURth-while. Ellinore van Driel is vrijwilliger bij het project: ‘WURth-while is bedoeld voor asielzoekers die nog niet zo lang in Nederland zijn en eerder in hun thuisland al gestudeerd hebben. Ze kunnen maximaal vier vakken volgen aan de universiteit, één per periode. Het gaat om vakken in allerlei richtingen, van Programming in Python tot Immunology and Thermoregulation.’ De coördinator van WURth-while bekijkt of het vak aansluit bij de voorkennis en eerdere ervaring van de deelnemers en koppelt ze aan een buddy. Dat is een Nederlandse student die ze kan helpen bij praktische zaken en een beetje wegwijs kan maken in Wageningen. ‘Het liefst doen we dat natuurlijk live. Zo kunnen alle deelnemers en buddies elkaar ontmoeten. Nu moet het meeste online. Dat is helaas wat minder persoonlijk.’

Intercultureel

Rania Hayiou volgt het vak Intercultural Communication, woont in het Wageningse asielzoekerscentrum en komt oorspronkelijk uit Aleppo in Syrië. Na een lange moeilijke reis kwam ze uiteindelijk in Nederland terecht, waar ze asiel aanvroeg. In Syrië studeerde ze Arabische literatuur. Ze is erg blij dat ze zich heeft opgegeven. ‘De wachttijd voor een verblijfsvergunning is erg lang. Ik wil die tijd nuttig besteden, wat vaardigheden ontwikkelen. Ik wil graag mijn Engels en Nederlands verbeteren en jonge mensen leren kennen in Wageningen. Ook denk ik dat het erg nuttig is om te leren over interculturele communicatie, in Nederland wonen mensen uit zoveel verschillende culturen.’

Het studeren hier werkt zo anders dan in Syrië

Rania Hayiou

Sifra Eigenraam (23), masterstudent Nutrition and Health, is Rania’s buddy. ‘Een vriendin vertelde me over dit project en het leek me interessant om iemand uit een andere cultuur te leren kennen. In de eerste plaats help ik Rania bij het studeren, bijvoorbeeld bij het online college volgen, of omgaan met TimeEdit.’ Rania: ‘Het studeren hier werkt zo anders dan in Syrië. Daar deden we alles op papier.’ ‘Maar het gaat niet alleen over studeren’, vult Sifra aan. ‘We zijn ook een keer gaan wandelen in het Arboretum om elkaar beter te leren kennen en nu Rania weer terug is in Wageningen willen we snel weer afspreken.’

Dat kon een tijd niet, omdat Rania in quarantaine zat in Apeldoorn. Ze liep corona op en mocht niet in Wageningen blijven. ‘Het was geen makkelijke tijd. De quarantaine-afdeling voelde als een gevangenis en ik was erg ziek en benauwd. Bovendien had ik geen laptop daar. Dus toen ik me iets beter voelde kon ik niet doorstuderen, daar baalde ik enorm van. Gelukkig kan ik de opdrachten inhalen.’

Jezelf opnieuw ontdekken

De afgelopen periode studeerden dertien asielzoekers aan de Wageningen University. Voor vijf van hen is het niet het eerste vak dat ze hier volgen. Ook Rania is van plan om in januari verder te gaan, met het vak Career Exploration. ‘Wat vind ik leuk, wat zou ik willen doen in Nederland? Ik moet mezelf echt weer opnieuw leren kennen. Ik woon nu een jaar in Wageningen en ben ook een jaar onderweg geweest hiernaartoe. Ik ben zo lang niet bezig geweest met werken en studeren. Uiteindelijk zou ik graag een studie willen doen op het gebied van sociaal werk, om mensen te kunnen helpen.’

Van Driel kijkt met tevredenheid terug op de afgelopen periode. ‘De reacties zijn ontzettend positief, zowel van de deelnemers als de buddies. Het buddy-systeem bestaat pas sinds deze periode maar veel mensen geven aan dat ze vooral nu het contact erg waarderen.’ Voor de komende periode zijn er alweer elf aanmeldingen vanuit asielzoekerscentra.

Lees ook:

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.