Buddies voor studenten in quarantaine

Nieuwe internationale studenten in quarantaine krijgen een buddy om ze te helpen.
Samuel Rapolu (25) helps his buddy during the quarantine. Photo: Samuel Rapolu

Studenten van buiten Europa uit een oranje of rood covid-19 gebied (volgens het RIVM) moeten allemaal twee weken in quarantaine zodra ze in Wageningen aankomen. Dat is lastig met boodschappen doen en sociaal contact. Daarom heeft ESN Wageningen een oproep gedaan om andere Wageningers als buddy te koppelen aan de nieuwkomers. Samen met WUR’s Student Service Centre wordt elke nieuwe internationale student die in quarantaine moet, gekoppeld aan een buddy die in dezelfde buurt woont.

Nienke van Iterson is Integration Coordinator van ESN Wageningen, een vereniging die zich inzet voor zowel internationale als Nederlandse studenten. ‘We organiseren veel activiteiten en excursies waarmee we een home away from home creëren. Wij hadden al een buddy-programma, dat ik beheer. In dat programma maken we ‘families’ bestaande uit twee á drie mentoren en acht tot tien ‘kinderen’. Deze families worden hechte vriendengroepen, komen naar onze ESN-activiteiten en helpen elkaar met het wennen aan het leven in Nederland en de stad Wageningen.’

Iedereen gekoppeld

Toen de universiteit ESN benaderde met de vraag of zij een idee hadden om de nieuwe studenten in quarantaine te helpen, leek een buddy-systeem de oplossing. ‘In overleg met de universiteit heb ik verschillende organisaties, zoals Coronahulp Wageningen, benaderd of zij hun vrijwilligers kunnen oproepen om te helpen’, zegt Iterson. ‘In een Google Forms document konden vrijwilligers hun beschikbaarheid opgeven. De studenten die in augustus arriveren zijn inmiddels allemaal gekoppeld.’

Ik zit dan buiten zijn kamer, hij binnen, met de deur open

Samuel Rapolu, buddy en student

Samuel Rapolu (25) uit India begon in februari 2020 aan zijn master Plant Sciences. Toen hij de oproep voor het buddy-programma zag, meldde hij zich direct aan als vrijwilliger. ‘Ik kwam ook aan in een gekke en moeilijke tijd om aan een studie te beginnen. Dit heeft me aangemoedigd om student-buddy te worden. Je kan nieuwe studenten helpen. Zij mogen twee weken lang hun huis niet uit, dat is moeilijk. Ze hebben hulp nodig met de boodschappen en hebben iemand nodig om mee te praten.’

Win-win

Voor Rapolu is het buddy-programma ook een manier om nieuwe mensen te ontmoeten. ‘Het is een win-winsituatie voor mij. Ik ben nu gekoppeld aan een student uit Japan. We hebben gemaild en nummers uitgewisseld. Ik heb hem informatie gegeven en verteld dat hij hier een vriend heeft. Want het kan heel moeilijk zijn om naar een nieuwe plek te komen en jezelf daar op te sluiten voor twee weken.’

Rapolu’s buddy is al in Wageningen. ‘Ik doe boodschappen – vandaag wel heel erg veel, haha. We praten ook elke dag. Ik zit dan buiten zijn kamer, hij binnen, met de deur open. Contact met andere mensen is belangrijk. Iemand heeft een maatje nodig op wie ze kunnen bouwen. Het gaat allemaal om persoonlijke connectie.’

Je moet inloggen om een comment te plaatsen.