Samengevat

Wetenschap met een knipoog

Ik ken jou (1)

Ook zo goed in het herkennen van gezichten? Dan hebben onderzoekers van de New South Wales Universiteit Australië de perfecte test voor jou. De UNSW Face Test (google maar), ontwikkeld om zogeheten super-herkenners op te sporen: mensen met een belachelijk goed vermogen om gezichten te herkennen. De wetenschappers doen studie naar dat vermogen.

Ik ken jou (2)

Zo’n 1-2 procent van de mensheid is super-herkenner. Het is aangeboren. De test is zo moeilijk gemaakt dat de super-herkenners boven komen drijven. Tot nu toe heeft niemand de perfecte scoren gehaald. De meeste deelnemers blijven  steken op 50-60 procent. De test is gratis en duurt twintig minuten. Genoeg uitgedaagd? Uw redacteur kwam tot 68 procent, bijna in de top 10 procent.

Hoofdzaak

De structuur van ons brein lijkt sterk op die van de melkwegen in de ruimte. Tot die conclusie komen een hersenchirurg en een astrofysicus van de universiteiten van Verona en Bologna. Zij vermoeden vergelijkbare ordeningsprincipes van de materie (neuronen en melkwegen), alhoewel veroorzaakt door verschillende fysische krachten. Zou het dan toch waar zijn: It’s all inside our heads?

Druk

Wetenschappers van de Australian National University zijn erin geslaagd diamant te maken bij kamertemperatuur. In de natuur ontstaat diamant diep in de aarde uit koolstof, onder hoge temperatuur (>1000 graden Celsius) en druk. In het lab lukte het bij alleen hoge druk. Om precies te zijn: zoveel druk als 640 Afrikaanse olifanten uitoefenen op de punt van een balletschoen. Dat is ehhh…. knap druk.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.