Samengevat

Wetenschap met een knipoog

Koud hè!

We koelen af. De normale lichaamstemperatuur is niet langer meer 37°C maar lager. Dat beweren onderzoekers van de University of California. Op sommige plekken op de wereld scheelt het bijna een graad. Een graadje kouder dus. De wetenschappers tasten in het duister naar de oorzaak. Zou de opwarming van de aarde meespelen? Als het buiten warmer is, hoeft het lichaam minder hard te werken. Toch?

Jagen

Mannen jagen, vrouwen verzamelen, is de heersende kijk op onze oertijd. Maar dat klopt niet, zeggen archeologen van de University of California. Studie van oude graven uit de oertijd in Midden- en Zuid-Amerika laat zien dat ook vrouwen jachtattributen meekregen. Zij concluderen dat 30-50 procent van de jagers vrouw was. Mogelijk. Dit jachtinstinct zien we dagelijks terug in de winkelstraten.

Oogcontact

Is de aarde zichtbaar vanuit de ruimte? Ja, als een stipje tegen de achtergrond van de zon. Als je dit baanvlak van de aarde om de zon doortrekt de ruimte in kom je binnen 300 lichtjaar zo’n 1100 zonnen tegen als de onze die mogelijk ook planeten hebben. Dat hebben astronomen van Cornell University berekend. De meeste van die sterren zijn met het blote oog zichtbaar. Vanaf die planeten zijn wij dus in principe te zien. Dat wil zeggen, zoals de wereld er 300 lichtjaar terug voor stond: in 1720 werd Baron van Münchhausen geboren. Wat zouden aliens daar van denken?

Geuren in kleuren

Onderzoekers van de Tel Aviv University hebben een instrument ontworpen dat infrarood omzet in zichtbaar licht. Het ding kan in theorie op een gewone camera worden bevestigd. En dus is het mogelijk om bijvoorbeeld vervuilende stoffen te fotograferen die licht uitzenden in het infrarood. Ook zo benieuwd hoe slechte adem er op een foto uitziet? Of een windje?

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.