Koninklijke onderscheiding voor Krijn Poppe

De Koning benoemde hem tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.
Krijn Poppe Krijn Poppe. Foto: Harmen de Jong

De burgemeester van de gemeente Zuidplas, waar Poppe woont, reikte de onderscheiding vanmiddag uit na de digitale afscheidsrede van Krijn Poppe. Hij memoreerde dat Poppe een boegbeeld was van WUR en een aanzienlijke invloed had op de beleidsontwikkeling voor het Nederlands en Europees landbouwbeleid.

WUR organiseerde de afgelopen dagen een afscheidssymposium over voedselbeleid voor Poppe en zijn collega Ruerd Ruben, die beiden met pensioen zijn gegaan. Tijdens die online symposia kwam de wereldvoedselvoorziening – de specialiteit van Ruben – aan bod, net als het Nederlandse en Europese voedselbeleid, waarover Poppe veel advies heeft gegeven.

Poppe werkte 40 jaar voor het Landbouw-Economisch Instituut (LEI) in Den Haag, dat inmiddels is omgedoopt tot Wageningen Economic Research. Na zijn pensionering bij WUR blijft hij actief als lid van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur.

Open mind

Beleidsmakers en NGO’s roemen zijn open mind. Zo stelde Poppe tijdens het slotsymposium dat de wens van linkse partijen en actiegroepen om het aandeel biologisch voedsel te verhogen naar 25 procent niet verstandig is zonder aanvullende regelgeving. ‘Als je de biologische productie zomaar verhoogt, zonder de afzet te regelen, dalen de prijzen flink en blaas je de markt op. Je kunt dit alleen doen als de overheid regelt dat er bijvoorbeeld 25 procent biologisch in alle voedselproducten moet zitten, net zoals er nu een deel biodiesel in onze brandstof zit.’

Lees hier het interview met Krijn Poppe in Resource

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.