Studenten van Extinction Rebellion lijmen zichzelf vast aan Forum

Actievoerders willen meer transparantie over WUR's samenwerkingen met het bedrijfsleven.
Twee van de zes vastgelijmde studenten. Foto: Guy Ackermans.

Zes studenten hebben zich maandagmiddag rond het middaguur vastgelijmd aan Forum. Het gaat om actievoerders van Extinction Rebellion (XR) die meer transparantie eisen van WUR op het gebied van samenwerking met het bedrijfsleven.

De actie komt voor universiteitswoordvoerder Annet Blanken uit de lucht vallen. ‘We zijn met elkaar in gesprek over dit onderwerp en de volgende afspraak staat in november met enkele leden van Extinction Rebellion.’ Blanken zegt dat er altijd wordt geluisterd naar studenten. ‘Ons belangrijkste aanspreekpunt voor zaken die spelen voor studenten is de studentenraad, die namens studenten dergelijke kwesties op de agenda zet bij raad van bestuur.’

Dialoog nodig

 ‘In maart stond er een dialoog over de samenwerkingen met de private sector gepland’, zegt masterstudent Geo-Information Science Kamiel Verhelst, betrokken bij de actie (maar niet vastgelijmd). ‘Die werd wegens corona afgeblazen. Sindsdien is daar eigenlijk helemaal niets meer over naar buiten gekomen. Dat laat zien dat dit geen prioriteit heeft bij WUR. Dat vinden wij niet goed.’

Het is niet de eerste keer dat XR actievoert vanwege WUR’s banden met het bedrijfsleven: in september werd de opening van het academisch jaar verstoord. ‘Na die actie is er een gesprek geweest met universiteitswoordvoerder Annet Blanken en Simone Ritzer van Wageningen Dialogues’, zegt Verhelst. ‘Daar is de intentie getoond om samen met stichting RUW die dialoog opnieuw op te starten. Die dialoog moet er komen.’

Foto: Guy Ackermans.

Wat wil XR?

De actiegroep heeft een lijstje met eisen. Verhelst: ‘Er moet een document komen dat duidelijkheid verschaft over welke ethische richtlijnen de universiteit heeft op het gebied van samenwerkingsverbanden met de private sector. Daarnaast willen we meer democratie in de besluitvorming over de samenwerkingen met de private sector. Ten derde willen we dat er gereflecteerd wordt op de mogelijke impact van de huidige samenwerkingen op de kwaliteit van onderzoek en de gevormde onderzoeksagenda.’

‘Het is niet ons doel om dingen te verstoren op de universiteit’, aldus Verhelst. ‘Het is ons laatste redmiddel. We zijn al anderhalf jaar bezig om dit soort problemen aan te kaarten. Tot nu toe zijn er nauwelijks dingen veranderd.’
Om 21:30 uur hebben de studenten zich losgemaakt en om 23:00 uur Forum verlaten.

Lees ook:

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.